Cât va scoate Microsoft din buzunar ca să evite o investigaţie a Uniunii Europene?
Gigantul software Microsoft a apelat la o metodă veche şi verificată de a evita o potenţială investigaţie a Uniunii Europene privind modul în care îşi vinde serviciile sale de cloud.
Microsoft va plăti câteva zeci de milioane de dolari grupului de furnizori de cloud care formulase reclamaţia la Burxelles şi va face şi unele schimbări privind modul în care vinde platforma sa de cloud, scrie Politico, citat de ZF.
Conform Reuters, suma se ridică la 20 mil. euro (22 mil. dolari).
O dispută care durează de doi ani
Microsoft a închis astfel o dispută care durează de doi ani şi care ameninţa să se transforme într-o investigaţie antitrust.
Preşedintele Microsoft, Brad Smith, a afirmat că este „bucuros că nu doar am rezolvat preocupări din trecut, dar am lucrat şi împreună pentru a defini o cale de urmat care aduce şi mai multă concurenţă pe piaţa de cloud computing din Europa şi nu numai.”
Armistiţiul semnat cu furnizorii de cloud prevede că aceştia vor fi plătiţi pentru a renunţa la plângerea adresată autorităţilor de reglementare antitrust ale Uniunii Europene.
Microsoft va face modificări la unele dintre practicile sale
Asociaţia cloud CISPE, susţinută de rivalul Microsoft în domeniul cloud, Amazon, a confirmat că a fost de acord cu acordul de soluţionare. „CISPE crede că acest acord va oferi condiţii echitabile pentru furnizorii europeni de servicii de infrastructură cloud şi clienţii lor”, a declarat Francisco Mingorance, reprezentant al CISPE.
Microsoft va face şi modificări la unele dintre practicile sale de licenţiere software în termen de nouă luni. De asemenea, va plăti o sumă forfetară către CISPE şi va rambursa costurile de litigiu şi de campanie ale acestuia.
Un purtător de cuvânt al Amazon Web Services a declarat că acordul prevede doar concesii limitate din partea Microsoft.
„Din păcate, această înţelegere nu ajută cu nimic marea majoritate a clienţilor Microsoft care nu sunt lăsaţi să utilizeze platfoma lor de cloud preferată nici în Europa şi nici în restul lumii”, a declarat reprezentantul Amazon. Compania continuă să fie alături de alte entităţi „care cer Microsoft să pună capăt practicilor sale discriminatorii pentru toţi clienţii.”