Home » D:News » Reprezentant ONU: Obsesia pentru creștere îmbogățește elitele și ucide Pământul

Reprezentant ONU: Obsesia pentru creștere îmbogățește elitele și ucide Pământul

Reprezentant ONU: Obsesia pentru creștere îmbogățește elitele și ucide Pământul
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 10.07.2024

Creșterea economică va aduce prosperitate pentru toți – aceasta este mantra care ghidează procesul decizional al majorității politicienilor, economiștilor și chiar al organismelor pentru drepturile omului.

Cu toate acestea, realitatea – detaliată într-un raport prezentat Consiliului Organizației Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului – arată că, în timp ce eradicarea sărăciei a fost promisă în mod tradițional prin „redistribuirea” bogăției, creșterea economică „țâșnește” în mare parte către o mână de privilegiați.

Numai în ultimii patru ani, cei mai bogați cinci oameni din lume și-au dublat averile, în timp ce aproape 5 miliarde de oameni au devenit mai săraci. Dacă tendințele actuale se mențin, 575 de milioane de oameni vor fi încă prinși în sărăcie extremă în 2030 – termenul stabilit de guvernele lumii pentru eradicarea acestui fenomen.

Banul la ban trage

În prezent, peste 4 miliarde de oameni nu au acces la niciun fel de protecție socială. Sute de milioane de oameni se luptă să supraviețuiască într-o lume care nu a fost niciodată mai bogată, iar mulți sunt extenuați în locuri de muncă prost plătite, adesea periculoase, pentru a satisface nevoile elitei și pentru a crește profiturile corporațiilor.

În țările cu venituri mici, unde sunt încă necesare investiții semnificative, creșterea poate avea încă un rol util. În practică, însă, aceasta se bazează pe exploatarea unei forțe de muncă ieftine și pe jefuirea resurselor naturale, notează The Guardian, citând o analiză semnată de Olivier de Schutter, raportor special al ONU.

Drepturile omului – soluția pentru economia lumii?

Căutarea nesfârșită a creșterii cu orice preț și utilizarea din ce în ce mai intensă a resurselor naturale pe care dezvoltarea le necesită împing planeta noastră mult dincolo de limitele sale. Șase din cele nouă „limite planetare” – sistemele de susținere a vieții pe Pământ – au fost deja depășite. Prea mult timp, sănătatea planetei noastre a fost sacrificată pentru câștiguri materiale inechitabile.

O „economie bazată pe drepturile omului” poate fi benefică pentru oameni și pentru planetă, deoarece ne mută atenția de la creștere, la umanitate – ancorând scopul economiei în valorile umane fundamentale și universale.

Aceasta oferă drepturile omului ca o barieră de protecție pentru a menține economia pe drumul cel bun – făcând față provocărilor crizei climatice, abordând inegalitățile și eradicând sărăcia.

Această propunere nu este un basm, subliniază reprezentantul ONU. Se pot lua măsuri concrete acum, începând cu alegerea altor măsuri de măsurare a progresului decât produsul intern brut (PIB) – care nu ne spune nimic despre consecințele ecologice sau sociale ale activității economice.

PIB-ul nu are nicio modalitate de a contabiliza cele aproximativ 16,4 miliarde de ore petrecute în fiecare zi la nivel mondial în activități neremunerate, efectuate în mare parte de femei, care stau la baza economiei mondiale: îngrijirea copiilor, a persoanelor cu handicap și a cetățenilor în vârstă.

Munca domestică și de îngrijire neremunerată ar trebui să fie remunerată prin concediu parental plătit și concediu pentru îngrijitori, inclusă în calculul pensiilor și sprijinită prin accesul la apă potabilă, canalizare, facilități de îngrijire a copiilor la prețuri accesibile și alte servicii esențiale, mai spune Olivier de Schutter.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Activiștii pentru drepturile animalelor au vandalizat un portret al regelui Charles

David Bale, tatăl actorului Christian Bale și unul dintre cei mai mari activiști pentru protejarea mediului și drepturile animalelor

Spania și Irlanda vor să știe dacă Israelul respectă drepturile omului

ONU transmite că drepturile omului în Rusia s-au deteriorat semnificativ

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase