Home » D:News » Mit demontat despre nașterea în apă. Ce au descoperit acum cercetătorii?

Mit demontat despre nașterea în apă. Ce au descoperit acum cercetătorii?

Mit demontat despre nașterea în apă. Ce au descoperit acum cercetătorii?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 08.07.2024

Nașterea în apă nu crește riscul de complicații pentru copil sau mamă, arată un studiu recent.

Cercetătorii de la Universitatea din Cardiff, Regatul Unit au evaluat 73.229 de înregistrări de sarcini cu risc scăzut în care a fost utilizată o piscină cu apă în timpul travaliului în 26 de organizații NHS din Anglia și Țara Galilor între anii 2015 și 2022.

Analiza a avut în vedere rata durerilor severe suferite de femeile care au născut, alături de numărul de bebeluși care au avut nevoie de antibiotice sau de ajutor pentru respirație în secția de neonatologie și numărul de copii care au murit în timpul nașterii.

Apa nu agravează starea mamei sau bebelușului

Cercetătorii au concluzionat că riscurile pentru copii și mamele lor nu au fost mai mari în cazul nașterilor în apă decât în cazul nașterilor în afara apei.  Nașterile în apă reprezintă aproximativ 9% din cele aproape 600.000 de nașteri care au loc în fiecare an în cadrul spitalelor publice din Marea Britanie.

Julia Sanders, profesor la Universitatea Cardiff, a declarat că cercetarea a arătat că nașterile în apă sunt o alternativă sigură la nașterile în afara apei, potrivit The Guardian.

„În Marea Britanie, aproximativ 60.000 de femei pe an folosesc o piscină sau o baie de naștere pentru ameliorarea durerii în travaliu, dar unele moașe și medici erau îngrijorați de faptul că nașterile în apă ar putea prezenta riscuri suplimentare.

„Rezultatul studiului, important pentru mii de femei”

Au existat rapoarte conform cărora bebelușii ar putea să se îmbolnăvească grav sau chiar să moară după nașterile în apă, iar mamele erau mai predispuse să aibă pierderi mari de sânge. Am dorit să stabilim dacă nașterile în apă cu moașe NHS sunt la fel de sigure ca și nașterea în afara apei pentru femeile și copiii lor”, a spus ea.

Peter Brocklehurst, profesor emerit de sănătatea femeii la unitatea de studii clinice din Birmingham, a declarat: „Având în vedere că 10% dintre femei folosesc imersia în apă ca analgezic în timpul travaliului, rezultatele acestui studiu vor avea implicații pentru mii de femei pe an în Marea Britanie și mult mai multe din întreaga lume, unde imersia în apă în timpul travaliului este o practică obișnuită.”

Vă mai recomandăm să citiți și:

INS anunță că România a avut în aprilie mai puține nașteri, decese, căsătorii și divorțuri

România are tot mai puțini copii! Numărul de nașteri din 2023, cel mai mic din 1930 încoace

Bebelușii expuși la două limbi în uter aud vorbirea diferit după naștere

Felul cum arătăm ar fi fost decis chiar înainte de naștere, arată un studiu

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase