Femeile sunt de 14 ori mai expuse să moară în urma dezastrelor naturale

08 07. 2024, 08:00
Sursa foto: Shutterstock

O femeie a trăit cu teamă atunci când soțul ei a început, la beție, să-și lovească mașina și să arunce cu sticle în ea. O altă femeie a recunoscut agravarea violenței partenerului ei atunci când fiul ei mic i-a spus brusc unui străin: „Tatăl meu este foarte rău cu mama mea”. Iar în timp ce o altă femeie conducea pe un drum de țară, soțul ei a tras brusc frâna de mână în timpul unei dispute.

A trecut mai mult de un deceniu de când aceste povești despre abuzurile domestice au fost împărtășite într-un studiu de referință care arată că violența de gen se intensifică după dezastre.

De atunci, cercetările au evidențiat creșteri dramatice ale violenței domestice în timpul secetei, în timpul carantinei pentru limitarea COVID-19 și după catastrofa inundațiilor din 2022 din NSW Northern Rivers.

„Aceasta este o zonă de război”

Comunicațiile au fost afectate în timpul inundațiilor, forțând lucrătorii sociali să telefoneze femeilor folosind antene mici atașate la generatoarele din mașinile lor, potrivit unui raport post-dezastru al organismului de vârf Domestic Violence NSW.

„Aceasta este o zonă de război”, a declarat un asistent social la acel moment, notează The Guardian.

Cu toate acestea, în ciuda dovezilor acumulate de-a lungul anilor, cercetătorii australieni afirmă că politicile climatice și de mediu încă nu recunosc în mod adecvat pericolele cu care se confruntă femeile în timpul și după dezastre.

Potrivit organizației Women’s Environmental Leadership Australia, femeile sunt de 14 ori mai expuse riscului de a muri în urma unui dezastru natural și reprezintă 80% din persoanele strămutate în urma producerii lui.

„Impactul nu este deloc egal. Există dezavantajul social, dar femeile sunt, de asemenea, dezavantajate din punct de vedere economic și, atunci când intervine o criză, ele au mai puțină siguranță și mai puține resurse la care să apeleze”, a declarat Carla Pascoe Leahy, directorul de cercetare al organizației.

În comunități se crede că bărbații trebuie iertați, iar femeile…

Violența împotriva femeilor se intensifică adesea în timpul unui dezastru, deoarece rolurile tradiționale de gen tind să devină mai adânc înrădăcinate, se arată în raport.

În timp ce bărbații își asumă, în general, roluri considerate eroice – cum ar fi salvarea în caz de inundații, stingerea incendiilor, curățarea și reconstrucția – femeile duc o muncă de îngrijire mai mare.

„Cercetările au constatat că autorii actelor de violență erau bărbați care, de asemenea, răspundeau la dezastru, astfel încât exista sentimentul că ar trebui să fie iertați. Există o confuzie între cauzele violenței – care este puterea și alegerea de a fi violent – dar comunitatea i-a iertat din cauza a prin ceea ce trecuseră bărbații”, a declarat Steve O’Malley, asistent social.

El crede că prevenirea violenței de gen ar trebui să fie „activitatea principală” a sectorului de urgență, adesea dominat de bărbați.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Femeile expuse la substanțe chimice ar putea alăpta mai puțin

Femeilor li se face frig mai ușor decât bărbaților? Iată ce spune știința!

Rachel Carson, femeia care a dus cruciada împotriva pesticidelor

Prima femeie medic din Scoția. Sophia Louisa Jex Blake, femeia care a spart barierele de gen ale societății