Home » D:News » Turcia, Bulgaria și România colaborează împotriva minelor din Marea Neagră

Turcia, Bulgaria și România colaborează împotriva minelor din Marea Neagră

Turcia, Bulgaria și România colaborează împotriva minelor din Marea Neagră
Foto: Shutterstock
Publicat: 03.07.2024

Șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiralul Mihai Panait, a participat luni, la Istanbul, la Reuniunea Comitetului pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră – MCM Black Sea, grupare navală din care face parte și dragorul maritim 30 „Sublocotenent Alexandru Axente”.

Ministerul Apărării Naționale anunță, într-un comunicat, că Forțele Navale ale Turciei asigură pentru următoarele șase luni comanda grupării operative MCM Black Sea.

Forțele Navale ale Turciei participă cu nava de sprijin logistic A-574 GÜNGÖR DURMUŞ, nava comandant, și vânătorul de mine M-270 AKÇAY, cărora li se alătură vânătorul de mine M-33 STRUMA din partea Forțelor Navale ale Bulgariei și dragorul maritim românesc.

„Principalul scop al grupării navale MCM Black Sea este acela de a menține în siguranta traficul maritim în Marea Neagră, prin activități de supraveghere, recunoaștere și neutralizare a minelor marine, precum si operații conexe de căutare și salvare pe mare”, transmite Ministerul Apărării.

În 11 ianuarie 2024, în cadrul unei ceremonii oficiale desfășurate la Istanbul, România a semnat Memorandumul de înțelegere privind constituirea MCM Black Sea, cu o valabilitate de trei ani, în formatul trilateral Bulgaria, România și Turcia. Prima activare a grupării este în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2024, urmând ca în anul 2025 comanda grupării să fie preluată în primele șase luni de partenerii bulgari, iar în a doua jumătate a anului de Forțele Navale Române.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase