Un raport prezentat Consiliului ONU pune sub semnul întrebării obsesia globală pentru creșterea economică, sugerând că aceasta nu rezolvă problemele sărăciei. În ultimii 4 ani, cei mai bogați 5 oameni din lume și-au dublat averile, timp ce aproape 5 miliarde de oameni au devenit mai săraci.
Raportul subliniază că, dacă tendințele actuale continuă, până în 2030 – anul țintă stabilit de guvernele lumii pentru eradicarea sărăciei extreme – aproximativ 575 de milioane de oameni vor rămâne prinși în sărăcie extremă.
În prezent, peste 4 miliarde de oameni nu au acces la nicio formă de protecție socială.
The Guardian citează raportul, potrivit căruia „căutarea nesfârșită a creșterii cu orice preț și utilizarea din ce în ce mai intensă a resurselor naturale pe care aceasta le necesită împing planeta noastră mult dincolo de limitele sale”.
Șase din cele nouă „limite planetare” – sistemele de susținere a vieții pe Pământ – au fost deja depășite.
Ca alternativă, raportul propune o „economie bazată pe drepturile omului”, care ar pune accentul pe umanitate mai degrabă decât pe profit. Aceasta ar implica măsuri concrete, cum ar fi găsirea unor alternative la PIB pentru măsurarea progresului, recunoașterea și remunerarea muncii de îngrijire neplătite și implementarea unor politici fiscale progresive.
The Guardian subliniază că această propunere se bucură de sprijin din partea unei mișcări din ce în ce mai mari, care include activiști pentru climă, sindicate, oameni de știință, tineri și apărători ai drepturilor omului. Aceștia argumentează că fără o schimbare fundamentală în abordarea economiei globale, nu vom putea face față provocărilor urgente ale inegalității și crizei climatice.
În timp ce liderii mondiali se pregătesc pentru Summitul viitorului organizat de ONU în septembrie, raportul avertizează că fără o nouă viziune economică care să protejeze drepturile omului și mediul înconjurător, riscăm să continuăm pe o cale nesustenabilă.