Studiu: Multivitaminele nu ne ajută să trăim mai mult
Administrarea zilnică de multivitamine nu îi ajută pe oameni să trăiască mai mult și poate chiar crește riscul unei morți premature, arată un studiu recent.
Cercetătorii din SUA au analizat fișele medicale a aproape 400.000 de adulți care nu sufereau de boli majore pe termen lung pentru a afla dacă multivitaminele zilnice le reduc riscul de deces în următoarele două decenii.
Piața suplimentelor alimentare, profit anual de miliarde de dolari
În loc să trăiască mai mult, persoanele care au consumat zilnic multivitamine au fost puțin mai predispuse decât cele care nu au consumat aceste suplimente să moară în perioada studiată, ceea ce a determinat cercetătorii guvernamentali să comenteze că „utilizarea multivitaminelor pentru a îmbunătăți longevitatea nu este susținută”, arată The Guardian.
Aproape jumătate dintre adulții din Regatul Unit iau multivitamine sau suplimente alimentare o dată pe săptămână sau mai des, făcând parte dintr-o piață internă în valoare de peste o jumătate de miliard de lire sterline anual.
De altfel, piața globală a suplimentelor este estimată la zeci de miliarde de dolari în fiecare an. În SUA, o treime dintre adulți folosesc multivitamine în speranța prevenirii bolilor.
Dar, în ciuda popularității multivitaminelor, cercetătorii au pus la îndoială beneficiile pentru sănătate și chiar au avertizat că suplimentele pot fi dăunătoare. În timp ce sursele alimentare naturale de beta-caroten protejează împotriva cancerului, suplimentele de beta-caroten pot crește riscul de cancer pulmonar și de boli de inimă, sugerând că suplimentelor le lipsesc ingrediente importante.
În același timp, fierul, care este adăugat la multe multivitamine, poate duce la supraîncărcarea cu fier și poate crește riscul de boli cardiovasculare, diabet și demență.
Cercetătorii nu au găsit nicio dovadă potrivit căreia multivitaminele zilnice au redus riscul de deces și au raportat, în schimb, un risc de mortalitate cu 4% mai mare în rândul utilizatorilor. Riscul mai mare de deces poate reflecta daunele pe care multivitaminele le pot provoca sau o tendință a oamenilor de a începe să consume zilnic multivitamine atunci când dezvoltă o boală gravă.
„Multivitaminele promit prea mult și livrează prea puțin”
Dr. Neal Barnard, profesor de medicină la Universitatea George Washington, a declarat că vitaminele sunt utile în cazuri specifice. Din punct de vedere istoric, marinarii au fost salvați de scorbut de vitamina C, în timp ce betacarotenul, vitaminele C și E și zincul par să încetinească degenerarea maculară legată de vârstă, o afecțiune care poate duce la pierderea severă a vederii.
Cu toate acestea, „multivitaminele promit prea mult și livrează prea puțin”, a spus Barnard.
„Ideea principală este aceea că multivitaminele nu ajută. Știința nu este acolo. În loc să luăm multivitamine, trebuie să mâncăm alimente sănătoase, a spus el, care oferă o gamă largă de micronutrienți, macronutrienți și fibre, limitând în același timp grăsimile saturate și colesterolul”, a spus profesorul.
Vă recomandăm să citiți și:
Pierderea ambelor ovare ar putea avea efecte negative pentru creier
Aproape 2.000 de copii mor în fiecare zi din cauza poluării aerului, potrivit unui raport
Un medicament inovator pentru regenerarea dinților, testat în premieră pe oameni
Surpriză! Medicii au descoperit că semaglutida vindecă și alte boli