Home » D:News » Exploratorul ce a „botezat” Australia, reînhumat în satul natal din Anglia

Exploratorul ce a „botezat” Australia, reînhumat în satul natal din Anglia

Exploratorul ce a „botezat” Australia, reînhumat în satul natal din Anglia
Foto: Profimedia
Publicat: 02.07.2024

Poveste fascinantă de istorie și patriotism în micul sat Donington din Lincolnshire, Anglia. Matthew Flinders, celebrul explorator care a dat numele Australiei se întoarce acasă după mai bine de 200 de ani.

Povestea lui Flinders începe în 1774, când s-a născut în Donington.

Flinders a fost un navigator și cartograf britanic care a condus prima circumnavigație a Australiei și a descoperit că Tasmania era o insulă. El este, de asemenea, creditat ca fiind prima persoană care a folosit numele „Australia” pentru a descrie continentul și a susținut cu succes adoptarea acestuia, notează The Guardian.

După o viață plină de aventuri și descoperiri, el a murit la Londra în 1814, la doar 40 de ani. Locația mormântului său a fost pierdută la mijlocul secolului XIX, rămânând un mister timp de peste 150 de ani. Însă în 2019, rămășițele lui Flinders au fost găsite în timpul săpăturilor pentru trenul de mare viteză HS2.

Acum, pe 13 iulie 2024, Flinders va fi în sfârșit reînhumat în biserica din satul său natal.

Ceremonia se anunță a fi un eveniment de anvergură internațională, cu 400 de invitați din întreaga lume, inclusiv Guvernatorul Australiei de Sud. Marina Regală va efectua o gardă de onoare, marcând importanța istorică a momentului.

Jane Pearson, președintele campaniei de repatriere, subliniază amploarea evenimentului: „Este un proiect uriaș. Avem o singură șansă să reușim”.

Flinders va fi prima persoană înmormântată sub pardoseala bisericii din secolul XVIII, iar în cadrul ceremoniei, pământ din Australia, Tasmania și Mauritius va fi împrăștiat peste sicriu, simbolizând călătoriile sale.

Impactul asupra comunității din Donington este semnificativ. Se așteaptă o creștere a turismului și a recunoașterii internaționale pentru sat, cu planuri pentru un posibil muzeu în viitor.

Eleanor Stevenson, o tânără implicată în pregătiri, rezumă sentimentul general: „Este un privilegiu să fiu parte din asta. Acest proces va aduce mult mai multă conștientizare a cine este Flinders și cât de important a fost”.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase