Ceasul de buzunar al lui Theodore Roosevelt, returnat la 37 de ani după ce a fost furat

01 07. 2024, 02:00
Sursa foto: Domeniu Public

La aproape patru decenii după ce a fost furat dintr-un muzeu din Buffalo, New York, un ceas de buzunar purtat de cel de-al 26-lea președinte, Theodore „Teddy” Roosevelt, a fost returnat la casa familiei sale din Long Island, au declarat oficialii citați de NBC News.

Ceasul de buzunar din argint a fost returnat la Sagamore Hill National Historic Site din Oyster Bay, unde Roosevelt a avut „Casa Albă de vară” în timpul președinției sale, au declarat National Park Service și FBI.

Ceasul este gravat cu numele lui Roosevelt și „D.R. & C.R.R.” – inițialele surorii mai mici a lui Roosevelt, Corinne Roosevelt Robinson, și ale cumnatului său Douglas Robinson Jr.

Furat dintr-un muzeu din Buffalo în 1987

Acesta a fost furat dintr-un muzeu din Buffalo în 1987. Hoțul nu a fost niciodată prins, dar anul trecut ceasul a ajuns în fața unei case de licitații din Florida, unde un adjudecător l-a cercetat și i-a recunoscut semnificația, a declarat FBI.

Ceasul va fi expus la Sagamore Hill National Historic Site.

„Poveștile pe care acest ceas le-ar putea spune în ultimii 126 de ani includ momente pline de culoare și profunde din istoria americană”, a declarat Jonathan Parker, superintendentul sitului, într-o declarație.

Roosevelt a primit ceasul de la sora sa mai mică și de la cumnatul său înainte de a pleca să lupte în Cuba în timpul Războiului hispano-american.

Roosevelt a avut mai multe ceasuri

Roosevelt a renunțat la postul său de secretar adjunct al Marinei pentru a merge să lupte în război. În timpul acestui conflict, el s-a făcut remarcat alături de „Rough Riders” și a purtat ceasul în timpul atacului de pe San Juan Hill, a declarat National Park Service.

De asemenea, el a purtat ceasul în calitate de președinte și în timpul unei explorări a râului Amazon în 1913, care aproape l-a ucis.

Ceasul a fost repatriat oficial joi, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Sagamore Hill National Historic Site, la care au participat oficiali din cadrul National Park Service și FBI.

Roosevelt a avut mai multe ceasuri și, deși agentul special Robert Giczy, membru al echipei FBI pentru infracțiuni de artă, l-a descris drept „un ceas Waltham cu 17 bijuterii destul de banal, cu o carcasă ieftină din argint”, acesta a avut valoare sentimentală pentru Roosevelt și acum valoare istorică pentru toți ceilalți.

A câștigat primele sale alegeri prezidențiale în 1904

„Dragă Corinne, nu puteai să-mi faci un cadou mai util decât ceasul; a fost exact ceea ce mi-am dorit… Îi mulțumesc bătrânului Douglas pentru ceas – și pentru multele, multele sale amabilități”, i-a scris Roosevelt surorii sale pe 5 mai 1898.

Roosevelt a devenit guvernator al New York-ului în 1899. A fost vicepreședintele președintelui William McKinley în 1901, dar numai pentru puțin mai mult de șase luni înainte ca McKinley să fie asasinat. Roosevelt a preluat președinția în ziua în care McKinley a murit. A câștigat primele sale alegeri prezidențiale în 1904, a servit până în 1909 și a pierdut o candidatură pentru un al treilea mandat în 1912.