Home » D:News » Compușii dintr-o rudă a tutunului, prelucrați pentru formula de lapte pentru sugari

Compușii dintr-o rudă a tutunului, prelucrați pentru formula de lapte pentru sugari

Compușii dintr-o rudă a tutunului, prelucrați pentru formula de lapte pentru sugari
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 30.06.2024

Oamenii de știință au modificat genetic o rudă apropiată a plantei de tutun pentru a extrage nutrienți care se găsesc în laptele matern uman. Această tehnologie ar putea deschide drumul către o nouă formulă de lapte pentru sugari, care să reproducă mai fidel beneficiile pentru sănătate ale alăptării, potrivit echipei care a realizat lucrarea.

Studiul a demonstrat că Nicotiana benthamiana modificată genetic poate produce zaharuri complexe numite oligozaharide din laptele uman (HMO) care stimulează bacteriile intestinale sănătoase și au beneficii pentru sistemul imunitar al sugarului.

Dr. Patrick Shih, un biolog care a condus lucrarea la Universitatea din California, Berkeley, a declarat: „Imaginați-vă că puteți produce toate oligozaharidele din laptele uman într-o singură plantă. Apoi, ați putea pur și simplu să măcinați acea plantă, să extrageți simultan toate oligozaharidele și să le adăugați direct în formula pentru sugari. Ar exista o mulțime de provocări în ceea ce privește punerea în aplicare și comercializarea, dar acesta este marele obiectiv spre care încercăm să ne îndreptăm.”

Compuși din ruda plantei de tutun, beneficii pentru sugari

Laptele matern conține aproximativ 200 de HMO-uri diferite, acestea fiind a treia cea mai abundentă componentă solidă a laptelui uman. Substanțele sunt nedigerabile pentru sugar, dar servesc drept hrană pentru bacteriile care colonizează intestinul în timpul primelor săptămâni de viață, potrivit The Guardian.

Prin promovarea bacteriilor intestinale sănătoase, există dovezi că HMO reduc riscul de infecții virale și bacteriene și pot avea beneficii pentru sănătate.

În prezent, un număr mic de HMO pot fi fabricate folosind bacterii E-coli modificate, iar producătorii încep să le includă ca ingredient. Dar multe HMO rămân dificil sau imposibil de produs în acest mod, iar izolarea moleculelor benefice de alte produse secundare toxice este un proces costisitor, astfel încât doar un număr limitat de formule pentru copii le includ.

„Am produs toate cele trei grupuri majore de oligozaharide din laptele uman.  Din câte știu eu, nimeni nu a demonstrat vreodată că se pot produce simultan toate aceste trei grupe într-un singur organism”, a spus dr. Shih.

Descoperirea, punct de plecare pentru numeroase formule

Acesta a inclus un compus numit LNFP1, care a fost asociat cu faptul că sugarii au mai puține infecții, dar care nu poate fi produs în cantități mari folosind metode de fermentare microbiană.

Shih și colegii săi au afirmat că această abordare ar putea duce la o formulă mai sănătoasă și mai accesibilă pentru bebeluși sau la un lapte vegetal mai nutritiv pentru adulți. Alte echipe științifice investighează potențialul medicamentelor pe bază de HMO.

„Acest lucru ar putea permite nu numai îmbunătățirea laptelui pe bază de plante pentru sugari, ci și pentru multe alte aspecte ale dietei și sănătății adulților. Plantele au fost deja modificate pentru a produce uleiuri și acizi grași care sunt mai buni pentru sănătatea noastră”, a mai subliniat sursa citată.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Lege adoptată în Parlament: Fără alcool, tutun și băuturi energizante vândute minorilor

Câți dintre români cred că România are o problemă cu tutunul?

Câți oameni mor din cauza tutunului, alcoolului, fast-foodului și a combustibililor fosili în Europa?

Consumul de canabis poate dăuna plămânilor mai mult decât tutunul

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase