Studiu: Elevii de la școlile private au mai mult spațiu verde decât cei de la stat
Copiii de la cele mai bune 250 de școli private din Marea Britanie au de peste 10 ori mai mult spațiu în aer liber decât cei care merg la școlile de stat.
Un elev de la Eton, care plătește taxă, are acces la un spațiu verde de 140 de ori mai mare decât un elev mediu de la o școală de stat din Anglia, potrivit analizei. Experții au condamnat inegalitățile „uluitoare” și „grosolane”.
Autorii cercetării au cartografiat terenul deținut și utilizat de cele mai importante școli private din țară – o zonă care nu a mai fost abordată până acum, arată o analiză realizată de The Guardian.
Inechitățile dintre privat și stat, considerate „grosolane”
Folosind informații disponibile public, alături de instrumente prin satelit pentru a cartografia clădirile școlare și spațiile verzi, analiza a stabilit că:
- Elevul mediu de la una dintre cele mai bune școli private din Anglia are acces la aproximativ 322 de metri pătrați de spațiu verde, în timp ce elevul mediu de la o școală de stat are acces la aproximativ 32 de metri pătrați de spațiu verde: un raport de 10:1.
- Elevii de la Eton se bucură de cea mai mare suprafață de teren dintre toate școlile din țară, copiii de aici având acces la 4.445 de metri pătrați per elev o suprafață de 140 de ori mai mare decât cea de care dispune elevul mediu de la o școală de stat. O parte din acest teren este, de asemenea, accesibil publicului.
- Campusurile școlilor private includ terenuri de tenis, terenuri de golf, lacuri de canotaj, piscine, centre de echitație, zone sălbatice și cabane de camping izolate.
- În schimb, unele școli de stat au puține sau deloc spații verzi pentru elevii lor.
Rezultatele sunt o reconfirmare a diferenței profunde dintre experiențele timpurii ale copiilor din familiile bogate și restul populației; doar 7% dintre copii frecventează o școală independentă.
Spațiile verzi, accesibile și publicului larg
„Inegalitățile în ceea ce privește accesul la spații verzi între școlile independente și cele de stat, deși nu sunt surprinzătoare, sunt de o amploare uluitoare”, a declarat profesorul Michael Marmot, director al Institutului pentru echitate în domeniul sănătății de la UCL.
The Guardian a contactat toate școlile private menționate în acest articol. Cele care au răspuns au spus că asigurarea de spații verzi pentru copiii mai puțin privilegiați este o prioritate și au dat exemple de cum fac acest lucru, în diferite grade. Eton a spus că o mare parte din terenul lor este fie cultivat, fie „spațiu deschis de care se bucură întreaga comunitate”.
Winchester spune că are o gamă largă de legături cu comunitatea, inclusiv programe de voluntariat cu o serie de școli locale, precum și că găzduiește numeroase evenimente în cadrul facilităților sale.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Oamenii care locuiesc în apropiere de spații verzi au un psihic mai sănătos
Lumini ciudate și verzi, observate pe planeta Venus. Ce ar putea fi?
Grădinile botanice sunt „cele mai eficiente” spații verzi pentru orașe
Copiii care locuiesc în apropiere de spații verzi au oase mai puternice