Home » D:News » Mai multe țări au cerut Uniunii Europene o linie de apărare la granița cu Rusia și Belarus

Mai multe țări au cerut Uniunii Europene o linie de apărare la granița cu Rusia și Belarus

Mai multe țări au cerut Uniunii Europene o linie de apărare la granița cu Rusia și Belarus
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 29.06.2024

Polonia, Lituania, Letonia și Estonia au cerut Uniunii Europene să construiască o linie de apărare de-a lungul graniței blocului cu Rusia și Belarus pentru a proteja UE de amenințările militare din partea Moscovei.

Într-o scrisoare adresată președintelui UE, care urmează să fie discutată în cadrul summit-ului care începe joi la Bruxelles, liderii celor patru țări care au granițe comune cu Rusia și Belarus au arătat că proiectul, menit să protejeze cele 27 de națiuni cu 450 de milioane de locuitori, ar avea nevoie de sprijinul financiar al tuturor membrilor.

„Construirea unui sistem de infrastructură de apărare de-a lungul frontierei externe a UE cu Rusia și Belarus va răspunde nevoii grave și urgente de a proteja UE de amenințările militare și hibride”, se arată în scrisoarea celor patru lideri, consultată de Reuters.

Unii diplomați UE au estimat costul construirii liniei de apărare

„Amploarea și costurile acestui efort comun necesită o acțiune specifică a UE pentru a-l sprijini atât din punct de vedere politic, cât și financiar”, se mai spune în scrisoare.

Unii diplomați UE au estimat costul construirii unei astfel de linii defensive pe teren de-a lungul celor 700 km de frontieră a UE cu Rusia și Belarus la aproximativ 2,5 miliarde de euro.

Un sistem de apărare aeriană al UE

Apelul pentru o linie de apărare terestră finanțată în comun la granița de est a Uniunii Europene vine în completarea unei inițiative anterioare a Greciei și Poloniei de a crea un sistem de apărare aeriană al UE, după modelul Iron Dome israelian, care să coordoneze sistemele de apărare aeriană ale țărilor UE, în prezent separate.

Investițiile europene în apărare și finanțarea acestora vor fi unul dintre principalele subiecte de discuție ale liderilor UE la summit.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase