Home » D:News » Un bărbat a primit un transplant de rinichi în timp ce era treaz

Un bărbat a primit un transplant de rinichi în timp ce era treaz

Un bărbat a primit un transplant de rinichi în timp ce era treaz
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 29.06.2024

Medicii spun că transplantul de rinichi cu ajutorul anesteziei locale ar putea scurta perioada de spitalizare a pacienților și ar face procedura accesibilă mai multor persoane.

Astfel, John Nicholas a devenit prima persoană de la Northwestern Medicine din Chicago, SUA care a primit un rinichi nou fără anestezie generală și care a plecat acasă a doua zi. Nu este prima dată când această abordare a fost utilizată la nivel mondial, dar este departe de a fi o rutină.

Tânărul de 28 de ani a fost externat în mai puțin de 24 de ore, în timp ce pacienții cu transplant de rinichi ar rămâne de obicei în spital timp de mai multe zile sau până la o săptămână.

În timpul operației lui Nicholas, medicii au injectat anestezic în lichidul care înconjoară partea inferioară a măduvei spinării. În același timp, l-au sedat ușor pentru confort, potrivit unei declarații. Sedarea este utilizată pentru a face un pacient relaxat și somnoros, fără a-i provoca pierderea cunoștinței.

Operația a durat mai puțin de două ore, iar Nicholas nu a simțit nicio durere. La un moment dat, în timpul intervenției, a putut chiar să își vadă noul rinichi, care a fost donat de cel mai bun prieten al său, Pat Wise, înainte de a fi implantat în corpul său.

Operația a durat mai puțin de două ore

„Momentul în care am văzut rinichiul în mâinile doctorului Nadig a fost extrem de puternic”, a declarat Nicholas la o conferință de presă. La 24 de ore de la procedură, Nicholas a ieșit din spital. El a avut probleme cu rinichii încă de la vârsta de 16 ani, care au culminat cu necesitatea unui transplant. Analizele de laborator au arătat că inflamațiile îi afectau rinichii, însă cauza exactă nu a fost determinată.

Acum, la câteva săptămâni după operație, Nicholas a redevenit activ și se poate bucura de o dietă mai puțin restrictivă, potrivit declarației. El a trebuit să își limiteze aportul de sare înainte de a fi operat, deoarece excesul de sare poate avea efecte dăunătoare asupra funcției renale.

Dr. Satish Nadig, unul dintre chirurgii care au efectuat transplantul, a declarat în cadrul conferinței de presă că nu este prima dată când se utilizează anestezie spinală și locală în locul anesteziei generale în timpul transplantului renal.

Anestezia locală este, de asemenea, utilizată pentru o serie de intervenții chirurgicale majore, inclusiv înlocuiri articulare și operații cezariene.

Evitarea anesteziei generale ar putea reduce durata de spitalizare a pacienților

Cu toate acestea, transplanturile de rinichi, care au salvat sute de mii de vieți numai în SUA, se efectuează de obicei sub anestezie generală. Majoritatea pacienților trebuie, de asemenea, să petreacă câteva zile până la o săptămână de recuperare în spital după aceea. Acest lucru se datorează în parte faptului că anestezia generală poate afecta temporar memoria, concentrarea și reflexele pacienților.

Evitarea anesteziei generale ar putea reduce durata de spitalizare a pacienților, ceea ce ar reduce și timpul în care aceștia ar putea contracta infecții nosocomiale.

Noua abordare ar putea face, de asemenea, operația de transplant mai accesibilă pacienților care prezintă un risc mai mare de complicații cauzate de anestezia generală.

„Printre aceștia se numără persoanele în vârstă cu un anumit grad de disfuncție cognitivă sau cu boli cardiace sau pulmonare”, a declarat în cadrul conferinței de presă Dr. Vincente Garcia Tomas, anestezist care a participat la efectuarea operației. Unele persoane se tem, de asemenea, de anestezia generală, iar acest lucru ar putea oferi o alternativă, scrie LiveScience.

Vă recomandăm să mai citiți și:

O fetiță de doar 6 luni a primit un transplant rar de plămâni

A murit bărbatul cu primul transplant de rinichi de porc modificat genetic din lume

Transplanturile de organe pot schimba personalitatea și orientarea sexuală, arată un studiu uluitor

Un rinichi de porc modificat genetic a fost transplantat pentru prima dată la un om

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase