Home » D:News » Julian Assange a ajuns în Australia, așteptat pe aeroport de familie și susținători

Julian Assange a ajuns în Australia, așteptat pe aeroport de familie și susținători

Julian Assange a ajuns în Australia, așteptat pe aeroport de familie și susținători
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 27.06.2024

Julian Assange a ajuns în Australia. El a călătorit cu un avion venind din Insulele Mariane de Nord, un teritoriu SUA din Oceanul Pacific. Pe aeroportul din Canberra, fondatorul WikiLeaks a fost așteptat de familie și de numeroși susținători.

Julian Assange a fost primit pe aeroportul australian în uralele mulțimii, potrivit Sky News. El și-a îmbrățișat soția și apoi a făcut un semn cu mâna către mulțimea care îi scanda numele. Ulterior, el a intrat în baza Royal Australian Air Force.

WikiLeaks a publicat sute de mii de documente militare americane clasificate cu privire la războaiele Washingtonului din Afganistan și Irak. A fost considerată cea mai mare breșă de securitate din istoria militară a SUA.

Fondatorul WikiLeaks a făcut o înțelegere cu autoritățile din SUA

Autoritățile americane au încercat să-l judece pe Assange, născut în Australia, pentru 18 acuzații, aproape toate conform Legii de spionaj, spunând că acțiunile sale legate de WikiLeaks au afectat securitatea națională și au pus în pericol viața agenților.

Assange a fost arestat pentru prima dată în Marea Britanie în 2010, în baza unui mandat suedez pentru acuzații de infracțiuni sexuale. Ulterior, s-a renunțat la acele acuzații. De atunci, el a mai fost în arest la domiciliu și apoi s-a refugiat timp de șapte ani în ambasada Ecuadorului din Londra. Din 2019, el a fost închis la închisoarea de maximă securitate Belmarsh, așteptând decizia privind extrădarea sa.

În final, fondatorul WikiLeaks a ajuns la o înțelegere cu autoritățile americane. Conform acesteia, Julian Assange a acceptat să pledeze vinovat la una dintre acuzații. Marți a fost eliberat de britanici și miercuri s-a prezentat într-o sală de judecată din Insulele Mariane de Nord, un teritoriu SUA din Oceanul Pacific. El urmează să fie condamnat la 62 de luni de închisoare. Totuși, conform acordului de recunoaștere a vinovăției, lui îi va fi recunoscută perioada petrecută în închisoare în Marea Britanie și nu va mai fi arestat.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase