Home » D:News » Evreii ultra-ortodocşi nu mai sunt scutiți de serviciul militar, a decis Curtea Supremă din Israel

Evreii ultra-ortodocşi nu mai sunt scutiți de serviciul militar, a decis Curtea Supremă din Israel

Evreii ultra-ortodocşi nu mai sunt scutiți de serviciul militar, a decis Curtea Supremă din Israel
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 27.06.2024

Curtea Supremă a Israelului a decis că Guvernul trebuie să recruteze evreii ultra-ortodocşi în armată. Decretul ar putea provoca o undă de şoc în coaliţia premierului Benjamin Netanyahu, notează agenţia Reuters.

Curtea a hotărât că, în absenţa unei legi care să facă distincţie între elevii de seminar evrei şi alţi recrutaţi, sistemul de serviciu militar obligatoriu din Israel se aplică ultra-ortodocşilor ca oricărui alt cetăţean, scrie Associated Press.

Curtea a ordonat, de asemenea, ca guvernul să retragă finanţarea de la orice şcoli religioase, ai căror elevi nu se conformează avizelor de recrutare, potrivit CNN.

Evreii ultra-ortodocşi, scutiţi de serviciul militar obligatoriu

Partidele ultra-ortodoxe puternice din punct de vedere politic, care sunt parteneri-cheie în coaliţia guvernamentală a lui Netanyahu, se opun oricărei schimbări în sistemul actual. În acest sens, în cazul în care scutirile sunt eliminate, partidele ultra-ortodoxe ar putea părăsi coaliţia, ceea ce ar conduce la prăbuşirea guvernului şi organizarea de noi alegeri.

Din toate punctele de vedere, evreii ultra-ortodocşi au fost scutiţi de serviciul militar naţional obligatoriu încă de la fondarea Israelului. Aceştia consideră că studiul religios este fundamental pentru păstrarea iudaismului, la fel de important pentru apărarea Israelului ca şi armata.

Într-un sondaj realizat în februarie de Israel Democracy Institute, 64% dintre respondenţii israelieni şi 70% dintre respondenţii evrei israelieni au declarat că scutirea ultra-ortodocşilor „ar trebui schimbată”.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase