Home » D:News » De ce trauma ne poate lăsa „amorțiți emoțional”

De ce trauma ne poate lăsa „amorțiți emoțional”

De ce trauma ne poate lăsa „amorțiți emoțional”
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 26.06.2024

La doar 34 de ani, Kane devenise deja un antreprenor de succes, iar veniturile sale crescuseră spectaculos într-un deceniu, aducându-i milioane. De asemenea, investise în proprietăți, deținând trei locuințe.

Lucrurile erau diferite de aparențe. El avea o relație tensionată cu părinții și nu putea menține o relație romantică de succes. Una dintre fostele sale iubite l-a descris drept „emoțional blocat”.

De fapt, amorțeala emoțională poate fi un răspuns la traumă, manifestându-se ca un mecanism de protecție care apără indivizii de durerea copleșitoare. Cu toate acestea, deși detașarea poate oferi o eliberare temporară, în cele din urmă, ea împiedică procesul de vindecare.

Revenirea din amorțeală, primul pas către recuperare

Depășirea acestei „amorțeli” este un pas crucial către recuperarea după traumă, permițând pacienților să se reconecteze cu emoțiile lor și să înceapă drumul spre vindecare, arată The Guardian.

Trauma perturbă echilibrul emoțional și psihologic al celor afectați. Fie că are diferite surse, precum abuz, violență sau un eveniment catastrofal, trauma poate deconecta oamenii de propriile emoții și de lumea din jurul lor.

Amorțeala emoțională este o consecință comună și este caracterizată de un sentiment profund de detașare, unde sentimentele de bucurie, tristețe, furie și iubire devin estompate sau complet absente.

Kane a relatat că, în timpul certurilor cu fosta sa iubită, pur și simplu „se închidea”.

„Nu îi aplicam tratamentul tăcerii, dar nu doream să mă angajez sau să răspund, în special pentru că știam că mă va enerva sau supăra. În cele din urmă, am pus capăt relației așa cum aș încheia un contract la muncă”, a spus el.

Amorțeala emoțională, strategie de supraviețuire

Când durerea este prea intensă, creierul se protejează prin „închiderea” răspunsurilor emoționale. Deși aceasta poate ajuta indivizii să facă față pe termen scurt, poate deveni foarte problematică atunci când persistă, împiedicând recuperarea.

Călătoria pentru a depăși amorțeala emoțională începe cu recunoașterea acesteia și înțelegerea ei. Este esențial să recunoaștem că această detașare nu este un semn de slăbiciune sau un eșec personal, ci mai degrabă un răspuns natural la stres extrem. Acceptarea acestui fapt poate fi primul pas către recuperarea vieții emoționale.

Terapia poate ajuta indivizii să identifice și să confrunte tiparele negative de gândire care perpetuează amorțeala emoțională. Prin învățarea de a reconfigura aceste gânduri, indivizii pot să se reangajeze treptat cu emoțiile lor într-un mod controlat și sigur.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Antidepresivele pot cauza „blocaje emoționale”, arată noi cercetări

Oamenii își pot „mirosi” emoțiile reciproc, dar cercetătorii nu știu exact cum

Viermii ar fi capabili să simtă frică și alte emoții de bază, arată un studiu

Utilizarea dispozitivelor digitale pentru calmarea copiilor le poate afecta emoțiile

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase