De ce se spune că în Nigeria anvelopele nu mor niciodată

25 06. 2024, 09:30
Sursa foto: Shutterstock

Munca unui vulcanizator nu este diferită de cea a unui chirurg, spune fotograful nigerian Andrew Esiebo. Înarmați cu unelte de precizie, vulcanizatorii din Nigeria prelungesc durata de viață a anvelopelor care, altfel, ar ajunge la grămada de vechituri.

„Vulcanizatorii sunt ca niște doctori pentru anvelope, pentru că modul în care lucrează este ca o operație”, spune Esiebo, care a descris modul în care anvelopele uzate sunt refolosite în Lagos într-o serie de fotografii expuse în cadrul proiectului Pneuma-City, finanțat de Academia Britanică.

În Nigeria, o anvelopă nu moare niciodată cu adevărat. Este făcută din material nedegradabil. Cu toate acestea, chiar și atunci când anvelopa este scoasă din mașină, încă mai are o întrebuințare”, completează fotograful.

Doctorii anvelopelor din Nigeria „operează” cauciucul

Lucrarea lui Esiebo arată anvelope refolosite împrăștiate prin oraș, unde sunt folosite ca ghivece de flori, porți de fotbal, saci de box, mese improvizate, leagăne într-un parc și chiar scaune în baruri la modă. O companie din Nigeria, spune el, reciclează anvelope uzate pentru a le transforma în gresie pentru un loc de joacă.

Fotografiile lui Esiebo sunt expuse în sediul asociației vulcanizatorilor din cartierul Mushin din Lagos. Motto-ul asociației este „Fără anvelope nu există mișcare”.

„În Nigeria, o anvelopă nu moare niciodată”

Fotografiile sunt expuse simultan în șapte ateliere de vulcanizare din oraș. Atelierele joacă „un rol esențial” în prelungirea duratei de viață a unei anvelope într-o țară cu un cost de trai ridicat, unde „schimbarea unei anvelope nu este întotdeauna ușoară”. Lagos este un oraș din Nigeria, cu 20 de milioane de locuitori, cu aproximativ 2 milioane de mașini pe drumuri.

„A fost o modalitate de a duce fotografia dincolo de spațiul convențional”, spune Esiebo, potrivit The Guardian.

Anvelopele uzate reprezintă o problemă globală, unele țări occidentale le aruncă în țările în curs de dezvoltare, cum ar fi India, într-un fenomen numit „colonialismul deșeurilor”.

Dr. David Garbin, de la Universitatea din Kent, este intrigat de faptul că anvelopele europene vechi importate (cunoscute sub numele de tokunbo) primesc o a doua viață în Lagos. Multe sunt aruncate și salvate de artiști, spune el, ale căror sculpturi sunt uneori achiziționate de galerii din Europa.

„În Nigeria, reciclăm aproape totul. Este natural să avem o cultură a reciclării; este modul nostru de viață. Doar că nu spunem clar asta”, arată fotograful.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Ce legătură au stelele Michelin cu anvelopele?

Leul unei grădini zoologice din Nigeria și-a omorât îngrijitorul

O nigeriancă a creat cea mai lungă perucă din lume

Un studiu a descoperit de ce peștii africani au ochii mai mari