Maria Dragomiroiu, la un pas să-și piardă viața

24 06. 2024, 09:07

Maria Dragomiroiu are o viață de poveste. De la o copilărie trăită în sărăcie lucie, la artistul consacrat, atât de iubit de public de astăzi, s-au scurs clipe, momente, istorii, experiențe care au creionat omul de astăzi. Doamna Maria Dragomiroiu a acceptat invitația jurnalistului Adrian Artene de a-și povesti istoria, fără artificii, romantism sau dublă măsură, în cel mai nou episod de podcast „Altceva cu Adrian Artene”.

Maria Dragomiroiu și-a descoperit pasiunea pentru muzică încă din copilărie. La o vârstă fragedă, a părăsit comuna natală pentru a se stabili în București, unde a urmat cursurile Liceului „I. L. Caragiale”. În timpul anilor de liceu, a participat la concursul „Floarea din grădină”, însă juriul a ezitat să-i ofere trofeul, considerând că vocea ei seamănă prea mult cu cea a Mariei Tănase. Primul album al artistei, „Floricică de pe coastă”, lansat în 1983, a fost un succes răsunător, vânzându-se în peste un milion de exemplare.

Primii pași în muzică i-a făcut îmbrățișând un acordeon pe care abia a reușit să și-l cumpere din ceva bani câștigați de ea după ce a vândut țuica produsă de tatăl ei.

„Tăticul meu mi-a cumpărat, că mi-am dorit foarte mult, un acordeon cu 12 bași. Am văzut că un coleg de-al meu mai înstărit avea acordeon și nu l-am lăsat pe tăticu până nu mi-a luat. Și cum mi l-a luat? Tot prin munca mea… pentru că să faci rost de 1.200 de lei, salariu unui om de la oraș, trebuia să muncești, să vinzi… țuică, băuturi.

Eu am muncit o vară întreagă și tăticul meu făcea cea mai bună țuică de prune și mă duceam cu ea la piațetă unde mergeam să o vând. Și așa am făcut bani și pentru acordeon, dar și să ne acoperim casa noastră. Asta însemna fericire pentru un copil de la țară”, a spus Maria Dragomiroiu în podcastul „Altceva cu Adrian Artene”.

Viața artistei nu a fost una simplă, ba chiar la un moment dat a avut o cumpănă teribilă când s-a întâlnit cu moartea. Acestea este un episod pe care îl povestește cu greu pentru că încă doare.

CELE MAI IMPORTANTE MOMENTE:

05:45 – Învăța noaptea, la lumina lămpii
08:50 – A vândut țuică o vară ca să-și cumpere acordeon
13:18 – Cânta la nunți încă din copilărie
18:27 – Nimic fără Dumnezeu!
20:25 – „Am plecat la București cu un coș cu struguri”
25:37 – De la învățatul la lampă, la „șarpele de lumini” al Capitalei
28:57 – Vedeta colegiului „I.L. Caragiale”
31:14 – Părinții n-au ascultat-o niciodată pe o scenă
38:21 – „Și acum, când cânt, plâng!”
43:23 – Amintirea mamei îi stârnește lacrimi
46:12 – Teama care o apasă: „Nu mai vreau să trăiesc!”
47:39 – Se roagă de fiecare dată înainte de a păși pe scenă
57:09 – Ce i-ar spune fetiței Maria de odinioară
59:27 – De ce nu-și ascultă muzica pe care o cântă
01:07:44 – A rănit-o judecata strâmbă a oamenilor
01:13:37 – Cumpăna vieții: s-a întâlnit cu moartea!
01:17:59 – Le cânta deseori lui Nicolae și Nicu Ceaușescu: „Să vină aia mică!”
01:21:36 – Cum a cheltuit primii bani câștigați de la familia Ceaușescu
01:23:28 – „Lumea este oglinda sufletului tău”

Podcastul integral poate fi urmărit aici:

Sursa: YouTube

ABONEAZĂ-TE la canalul de YouTube Altceva cu Adrian Artene, pornește notificările, pentru că în fiecare sâmbătă de la ora 19:00, ai ocazia să descoperi în PREMIERĂ, ALTCEVA, un podcast care-ți antrenează mintea și-ți hrănește sufletului.

Conținutul „Altceva cu Adrian Artene” poate fi urmărit și pe conturile de FacebookInstagramTik Tok, dar și pe grupul de WhatsApp.