Home » D:News » Ministrul german al Economiei spune că tarifele UE pentru China nu sunt o „pedeapsă”

Ministrul german al Economiei spune că tarifele UE pentru China nu sunt o „pedeapsă”

Ministrul german al Economiei spune că tarifele UE pentru China nu sunt o „pedeapsă”
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 24.06.2024

Tarifele propuse de Uniunea Europeană pentru bunurile chinezești nu sunt o „pedeapsă”, a declarat ministrul german al economiei, Robert Habeck, în fața oficialilor chinezi la Beijing, potrivit Reuters.

Vizita lui Habeck în China este prima a unui oficial european de rang înalt de când Bruxelles-ul a propus taxe ridicate asupra importurilor de vehicule electrice (VE) fabricate în China pentru a combate ceea ce UE consideră subvenții excesive.

China a avertizat, înainte de sosirea lui Habeck, că escaladarea fricțiunilor cu UE pe tema vehiculelor electrice ar putea declanșa un război comercial.

Ministrul german al Economiei spune că „nu este o pedeapsă”

„Este important să înțelegem că acestea nu sunt tarife punitive”, a declarat Habeck în prima sesiune plenară a unui dialog privind clima și transformarea.

Țări precum SUA, Brazilia și Turcia au folosit tarife punitive, dar nu și UE, a spus ministrul economiei. „Europa face lucrurile diferit”.

Habeck a declarat că, timp de nouă luni, Comisia Europeană a examinat în detaliu dacă întreprinderile chineze au beneficiat pe nedrept de subvenții.

Orice măsură privind taxele compensatorii care rezultă din revizuirea UE „nu este o pedeapsă”, a spus el, adăugând că astfel de măsuri sunt menite să compenseze avantajele acordate companiilor chineze de către Beijing.

„Vom face totul pentru a proteja companiile chineze”

„Ar trebui realizate standarde comune și egale pentru accesul pe piață”, a spus Habeck.

Întâlnindu-se cu Zheng Shanjie, președintele Comisiei Naționale pentru Dezvoltare și Reformă din China, Habeck a declarat că tarifele propuse de UE sunt menite să egalizeze condițiile de concurență cu China.

Zheng a răspuns: „Vom face totul pentru a proteja companiile chineze”.

Taxele de import propuse de UE pentru vehiculele electrice fabricate în China ar afecta ambele părți, a adăugat Zheng. El i-a spus lui Habeck că speră ca Germania să dea dovadă de leadership în cadrul UE și „să facă ceea ce trebuie”.

De asemenea, el a respins acuzațiile de subvenții neloiale, afirmând că dezvoltarea industriei chineze a energiei noi a fost rezultatul unor avantaje cuprinzătoare în ceea ce privește tehnologia, piața și lanțurile industriale, promovate printr-o concurență acerbă.

Când ar putea fi impuse taxe definitive?

Creșterea industriei „este rezultatul concurenței, mai degrabă decât al subvențiilor, cu atât mai puțin al concurenței neloiale”, a declarat Zheng în timpul reuniunii.

Taxele provizorii ale UE urmează să se aplice până la 4 iulie, ancheta urmând să continue până la 2 noiembrie, atunci când ar putea fi impuse taxe definitive, de obicei pentru cinci ani.

Habeck le-a spus oficialilor chinezi că ar trebui discutate concluziile raportului UE.

„Este important acum să luăm în serios oportunitatea oferită de raport și să discutăm sau să negociem”, a spus Habeck.

După întâlnirea cu Zheng, Habeck a vorbit cu ministrul chinez al comerțului, Wang Wentao, care a declarat că va discuta tarifele cu comisarul european Valdis Dombrovskis sâmbătă seara prin videoconferință.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase