Home » D:News » Au fost găsite microplastice în organele sexuale ale bărbaților

Au fost găsite microplastice în organele sexuale ale bărbaților

Au fost găsite microplastice în organele sexuale ale bărbaților
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 20.06.2024

Cercetătorii au descoperit microplastice în organele sexuale masculine, ridicând îngrijorări cu privire la impactul lor asupra sănătății sexuale masculine.

Studiul, publicat în revista Nature, citat de Sky News, a analizat țesutul de la șase bărbați care au suferit operații pentru disfuncție erectilă.

Microplasticele, unele având dimensiuni de doar doi micrometri, au fost identificate în 80% dintre probe.

Cum ajung microplasticele în organism?

Tipurile de microplastice găsite includ polietilen tereftalat (PET), utilizat frecvent în haine și ambalaje alimentare, și polipropilena, utilizată în ambalaje.

Cercetătorii spun că descoperirea ridică întrebări despre impactul poluării mediului asupra sănătății sexuale masculine.

Microplasticele pot intra în organism prin alimente, apă, aer și chiar prin atingere. Ele au fost găsite în sânge pentru prima dată în 2022, iar cercetări mai recente le leagă de afecțiuni mai grave.

Microplasticele dăunează celulelor umane

Un studiu publicat în luna martie a acestui an a constatat că pacienții cu microplastice în vasele de sânge au fost mai predispuși la un accident vascular cerebral, la moarte prematură sau la atac de cord. Cercetătorii au identificat plastic în vasele de sânge a aproape trei din cinci (58%) dintre cei 304 pacienți înscriși într-un studiu din Italia.

Aceste constatări nu dovedesc că particulele de plastic au cauzat atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale, deoarece pacienții ar fi putut fi expuși la alți factori de risc, dar se potrivesc cu alte cercetări care au constatat că microplasticele dăunează celulelor umane, publicate de Școala Medicală Hull York și de Universitatea din Hull în 2021.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase