Cercetătorii au descoperit o autostradă a insectelor în Pirinei. O adevărată minune a naturii

13 06. 2024, 03:00
Foto: Shutterstock

Cercetătorii au descoperit o autostradă a insectelor în Pirinei, la granița dintre Franța și Spania. În fiecare toamnă, milioane de insecte utilizează culoarul de 30 de metri lățime. Calea de migrație este considerată „una dintre marile minuni ale naturii”.

Oamenii de știință au numărat aproximativ 17 milioane de muște, viespi, fluturi și libelule care trec în fiecare toamnă printr-un singur culoar de 30 de metri lățime, la granița dintre Franța și Spania. Cercetătorii au numărat insectele cu ajutorul unur camere video performante. Aproape 90% dintre insectele înregistrate de cercetători au polen și contribuie, astfel, la extinderea fondului genetic al plantelor.

Insectele se îndreaptă spre sud. Ele vin din zonele lor nordice de vară, inclusiv din Marea Britanie, și se îndreaptă către sudul Europei și nordul Africii, unde iernile sunt mai blânde.

„A vedea atât de multe insecte mișcându-se în mod intenționat în aceeași direcție în același timp este cu adevărat una dintre marile minuni ale naturii”, a spus Dr. Karl Wooton, de la Centrul pentru Ecologie și Conservare din Exeter, care a condus cercetarea, potrivit Sky News.

Studiul a descoperit că, probabil, miliarde de insecte trec prin tronsonul din Pirinei în fiecare an. De altfel, cercetătorii aveau indicii că prin zonă trece un culoar important pentru insecte. În urmă cu mai bine de 70 de ani, o pereche de cercetători britanici a înregistrat pentru prima dată roiuri de muscă și a dovedit că acestea pot migra toamna până la 3.000 de kilometri.