9 iunie, primele alegeri comasate de după Revoluție. Românii sunt chemați la vot
Cei aproape 19 milioane de români cu drept de vot sunt chemați pe 9 iunie pentru a alege europarlamentarii, primarii, președinții din consilii județene, precum și consilierii locali și județeni.
Listele propuse de partide pentru Parlamentul European pot fi votate de cetățenii români la orice secție. Pentru a-și vota aleșii locali, oamenii trebuie să se prezinte la secția la care sunt arondați, potrivit adresei din buletin.
La aceste alegeri nu vor putea vota cei care și-au schimbat adresele de domiciliu și au vize de flotant eliberate după data de 11 aprilie. Decizia a fost luată pentru a preveni turismul electoral.
18.955 de secții de votare pe teritoriul României
La secţia de votare unde sunt arondaţi, alegătorii vor prezenta buletinul sau pașaportul şi vor primi de la reprezentanții secţiei cinci buletine de vot – pentru Parlamentul European, primar, președinte de consiliul județean și lista de consilieri locali și județeni.
La alegerile din 9 iunie, vor fi organizate, pe teritoriul României, 18.955 de secții de votare, iar în străinătate 915 secții de votare.
Startul votării la aceste alegeri s-a dat în străinătate, primele secții de votare fiind deschise în Auckland, Noua Zeelandă, sâmbătă, 8 iunie 2024, la ora 22:00, ora României.
În țară, votarea la cele 18.955 de secții începe duminică, 9 iunie 2024, ora 07:00 și se încheie la ora 22:00, cu posibilitatea prelungirii până la ora 23:59 pentru cetățenii care, la ora 22:00, se află în sediul secției de votare, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot. Aceleași reguli privind programul secțiilor de votare se aplică și la cele organizate în străinătate.
Votarea în străinătate se va încheia luni, 10 iunie 2024
Votarea în străinătate se va încheia luni, 10 iunie 2024, ora 08:00, ora României, odată cu închiderea secțiilor organizate pe Coasta de Vest a Americii de Nord.
Datele privind prezența la vot vor putea fi vizualizate în timp real, odată cu deschiderea primelor secții de votare din străinătate, prin afișarea pe pagina de internet a Autorității Electorale Permanente, pentru fiecare secție de votare, a numărului de alegători care s-au prezentat la vot, pentru fiecare scrutin în parte.
Rezultatele înscrise în procesele-verbale întocmite de către birourile electorale ale secțiilor de votare vor putea fi consultate pe aceeași pagină, imediat după încheierea acestora.
Potrivit registrului electoral, sunt aproape 19 milioane de români care au dreptul să voteze pe 9 iunie. Aproximativ un milion votează pentru prima dată.