Home » D:News » Ciocolatierii și oamenii de știință au creat ciocolata sustenabilă

Ciocolatierii și oamenii de știință au creat ciocolata sustenabilă

Ciocolatierii și oamenii de știință au creat ciocolata sustenabilă
Foto: Shutterstock
Publicat: 09.06.2024

O ciocolată mai sănătoasă și mai sustenabilă ar putea ajunge pe rafturile magazinelor după ce oamenii de știință și ciocolatierii elvețieni au dezvoltat o rețetă care înlocuiește zahărul cu… deșeuri vegetale.

Prin zdrobirea pulpei și a cojii unei păstăi de cacao, oamenii de știință au obținut un gel dulce și fibros care ar putea înlocui zahărul din ciocolată.

Potrivit echipei, această abordare de tip „hrană integrală” produce un rezultat mai hrănitor decât ciocolata convențională și folosește mai puțin pământ și apă, în timp ce satisface în continuare pofta de dulce.

„Fructul de cacao este, practic, un dovleac”

„Fructul de cacao este, practic, un dovleac, iar în momentul de față folosim doar semințele. Dar există o mulțime de alte lucruri minunate în acel fruct”, a declarat Kim Mishra, tehnolog în domeniul alimentar la Zürich și autor principal al studiului.

Cercetătorii au folosit pulpa și sucul rezidual al fructului de cacao pentru a obține un gel care poate fi adăugat în ciocolată în locul zahărului pudră cristalin folosit în mod tradițional.

„De obicei, introducerea umidității în ciocolată este complet exclusă, deoarece, în esență, o distrugi. Nu am respectat una dintre cele mai sfinte reguli ale fabricării ciocolatei”, a adăugat Mishra.

El a spus că rezultatele ar putea face ciocolata mai sănătoasă și mai sustenabilă, oferind în același timp agricultorilor o nouă sursă de venituri.

Studiul a constatat că, în laborator, noua metodă a folosit cu 6% mai puțin teren și apă, dar a crescut emisiile de căldură pe planetă cu 12%, deoarece a necesitat o etapă suplimentară de uscare care a consumat cantități mari de energie, potrivit The Guardian.

Însă, prin extinderea procesului – și prin uscarea pulpei la soare sau cu ajutorul panourilor solare – au constatat că emisiile de gaze cu efect de seră ar putea scădea.

Consumatorii speră să nu „se strice ciocolata”

Alejandro Marangoni, de la departamentul de știința alimentației de la Universitatea Guelph din Canada, a declarat că studiul este o propunere care trebuie acum validată cu un studiu pilot.

Fermierii din țările tropicale văd adesea doar o mică parte din profiturile generate de industria ciocolatei, care se ridică la 100 de miliarde de dolari. Deoarece procesarea pulpei ar trebui să aibă loc în țările în care se cultivă cacao, a declarat Marangoni, cele mai mari beneficii ar fi probabil observate direct acolo.

„Dacă acest lucru ar fi implementat, ar fi în beneficiul țărilor locale… în calitate de consumatori, noi am spera să nu ne strice ciocolata”, a mai spus Marangoni.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Moleculele care dau savoare ciocolatei ar putea avea efecte nedorite pentru sănătate

Ingredientul-cheie din ciocolată este mai scump ca niciodată

Ciocolata neagră reduce riscul de hipertensiune

Legătura neștiută dintre ciocolata neagră și riscul de hipertensiune arterială

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase