Home » D:News » Producătorii, sfătuiți să renunțe la plastic în culori vii

Producătorii, sfătuiți să renunțe la plastic în culori vii

Producătorii, sfătuiți să renunțe la plastic în culori vii
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 05.06.2024

Comercianții sunt îndemnați să nu mai fabrice produse de uz zilnic, cum ar fi sticlele de băutură, mobilierul de exterior și jucăriile din plastic, în culori vii, după ce cercetătorii au descoperit că acesta se degradează în microplastice mai rapid decât cele de culori mai deschise.

Plasticul roșu, albastru și verde a devenit „foarte fragil și fragmentat”, în timp ce mostrele de plastic negru, alb și argintiu au fost „în mare parte neafectate” pe o perioadă de trei ani, potrivit concluziilor unui proiect condus de Universitatea din Leicester.

Amploarea poluării mediului cauzate de deșeurile de plastic înseamnă că microplasticele (sau, cu alte cuvinte, particulele mici de plastic) sunt peste tot. Într-adevăr, acestea au fost găsite recent chiar și în testiculele umane, oamenii de știință sugerând o posibilă legătură cu scăderea numărului de spermatozoizi la bărbați, potrivit The Guardian.

Roșu, albastru și verde, culorile de evitat

În acest caz, oamenii de știință din Marea Britanie și de la Universitatea din Cape Town (Africa de Sud), au folosit studii complementare pentru a arăta că materialele plastice cu aceeași compoziție se degradează în ritmuri diferite în funcție de culoare.

Cercetătorii au așezat capace de sticle de diferite culori pe acoperișul unei clădiri universitare pentru a fi expuse la soare și la intemperii timp de trei ani. Studiul sud-african a folosit obiecte din plastic găsite pe o plajă îndepărtată.

„Este uimitor faptul că probele lăsate la intemperii pe un acoperiș din Leicester și cele colectate pe o plajă bătută de vânt din extremitatea sudică a continentului african prezintă rezultate similare”, a declarat dr. Sarah Key, care a condus proiectul.

„Ceea ce au arătat experimentele este că, chiar și într-un mediu relativ răcoros și înnorat timp de numai trei ani, se pot observa diferențe uriașe în formarea microplasticelor”, mai spune specialistul.

Cu cât mai colorat, cu atât mai atractiv

Acest studiu de teren sugerează că producătorii ar trebui să acorde mai multă atenție culorii materialelor plastice cu durată de viață scurtă.

Adam Herriott, specialist în materiale plastice la organizația caritabilă Wrap, a declarat că plasticul colorat a fost folosit în mod tradițional pentru a scoate în evidență produsele în magazine. Totuși, Wrap îi sfătuiește deja pe producători să evite pigmenții, astfel încât plasticul să poată fi reciclat mai ușor.

„Dacă amesteci culorile între ele, iese o culoare ciudată, gri sau verzuie. Dacă am putea evita aceste culori strălucitoare în ambalajele alimentare, în special în cazul articolelor cu un conținut ridicat de deșeuri, cum ar fi pachetele de chipsuri sau capacele de sticle, ar fi mai bine”, a spus Adam Herriott.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cercetătorii au găsit microplastice în cheagurile de sânge din inimă, creier și picioare

Au fost găsite „concentrații semnificative” de microplastice în testiculele umane

Un nou tip de plastic dispare atunci când nu mai ai nevoie de el

Substanțele toxice din microplastice pot fi absorbite prin piele, arată un studiu

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase