Papa Francisc ar fi spus că există prea multă „poponărie” în colegiile preoțești

29 05. 2024, 09:30
Sursa foto: Profimedia

Papa Francisc și-a cerut scuze după ce a folosit un termen extrem de disprețuitor la adresa comunității LGBT în timpul unei întâlniri cu ușile închise cu episcopii italieni. Papa ar fi spus că persoanelor gay nu ar trebui să li se permită să devină preoți, a relatat presa italiană, citată de Reuters.

La Repubblica și Corriere della Sera, cotidienele italiene cu cel mai mare tiraj, l-au citat pe Papa spunând că există deja prea multă „frociaggine” în seminariile sau colegiile preoțești. Termenul din italiană s-ar traduce prin „poponari” sau „poponărie”.

La scurt timp după apariția știrilor, Vaticanul a transmis că Suveranul Pontif cere scuze „celor care s-au simțit jigniți de termenul relatat de alții”, potrivit The Guardian.

Papa Francisc nu și-ar fi dat seama că este o jignire

La Repubblica a atribuit relatarea mai multor surse anonime, în timp ce Corriere a spus că afirmația a fost susținută de câțiva episcopi anonimi, care au sugerat că Papa Francisc, ca argentinian, ar fi putut să nu-și dea seama că termenul italian pe care l-a folosit este ofensator.

Site-ul tabloid Dagospia a fost primul care a relatat despre presupusul incident, despre care se spune că ar fi avut loc pe 20 mai, când Conferința episcopală italiană a deschis o adunare de patru zile cu o întâlnire nepublică cu Suveranul Pontif.

Francisc, în vârstă de 87 de ani, a fost creditat până în prezent ca fiind cel care a determinat Biserica Romano-Catolică să adopte o abordare mai primitoare față de comunitatea LGBT.

„Cine sunt eu să judec?”

În 2013, la începutul papalității sale, el a declarat: „Dacă o persoană este homosexual și îl caută pe Dumnezeu și are bunăvoință, cine sunt eu să judec?”, în timp ce anul trecut a permis preoților să binecuvânteze membrii cuplurilor de același sex, declanșând o reacție conservatoare substanțială.

Cu toate acestea, el a transmis un mesaj similar cu privire la seminariștii homosexuali – mai puțin termenul vulgar raportat acum – atunci când s-a întâlnit cu episcopii italieni în 2018, spunându-le să verifice cu atenție candidații la preoție și să respingă orice persoană suspectată de homosexualitate.