Vulturii și‐au schimbat traseul de migrație pentru a evita războiul din Ucraina

25 05. 2024, 03:00
Sursa foto: Shutterstock

Cercetătorii au descoperit că vulturii care au rute de migrație prin Ucraina și-au schimbat traseele de zbor pentru a evita zonele afectate de conflict.

Datele GPS au arătat că vulturii pestriți mari nu numai că au făcut ocoluri semnificative după ce Rusia a început invazia, dar au și redus numărul de popasuri pentru a se odihni și a se realimenta sau au evitat în totalitate să se oprească.

Echipa de cercetători care a analizat acest lucru susține că păsărilor răpitoare vulnerabile le-a luat mai mult timp pentru a ajunge la locurile de reproducere și, probabil, au consumat mai multă energie pentru a ajunge la destinație, transmite The Guardian.

Mai multă energie consumată de păsări din cauza ocolului

„Este ca și cum ai alerga un maraton, dar nu ai avea pauze de apă. Iar la final, cineva îți cere să alergi încă șapte sau opt mile în plus”, a declarat Charlie Russell de la Universitatea din East Anglia, coautor al studiului.

Cercetătorii au avertizat că această situație ar putea întârzia reproducerea, deoarece vulturii ar putea avea nevoie de mai mult timp pentru a se recupera și, astfel, ar putea afecta șansele de supraviețuire ale puilor, deoarece prada ar putea fi mai puțin disponibilă.

Russell și colegii săi au relatat cum au analizat rutele de migrație parcurse de 19 vulturi pestriți mari în timp ce zburau prin Ucraina spre zonele de reproducere din sudul Belarusului în martie și aprilie 2022 – la doar câteva săptămâni după ce a început invazia rusă în Ucraina. În timp ce femelele călătoresc de la locurile de iernat din Grecia, masculii călătoresc de la zone din estul Africii.

Călătoriile, întârziate cu 55 de ore

Cercetătorii au comparat aceste trasee cu 65 de migrații înregistrate de 20 de păsări în perioada 2018-2021.

Constatările sugerează că vulturii au călătorit în medie cu 85 km în plus după invazie. Asta înseamnă că fiecare călătorie a durat, în medie, cu 55 de ore mai mult după începerea conflictului, constatându-se că masculii aveau o viteză de zbor mai mică decât înainte de invazie.

În timp ce 90% dintre vulturi poposeau în Ucraina înainte de conflict, doar 32% au făcut acest lucru după declanșarea războiului, unele locuri fiind evitate în totalitate.

Echipa a declarat că cele mai mari abateri de la un traseu direct au avut loc acolo unde activitatea militară a fost mai intensă. Cu toate acestea, a spus Russell, gradul în care vulturii par să fi fost afectați a variat.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Care pasăre face cele mai mari ouă din lume?

Pasărea africană de mărimea unui om care mănâncă pui de crocodil și își ucide frații

Populațiile păsărilor de pradă din Africa sunt în colaps, arată un nou studiu

James Joyce, scriitorul a cărui scrisoare erotică s-a vândut cu peste 400.000 de dolari. „Noapte bună, micuța mea Nora, păsărică murdară”