Home » D:News » Descoperirea care „schimbă regulile jocului” în lupta împotriva cancerului de sân

Descoperirea care „schimbă regulile jocului” în lupta împotriva cancerului de sân

Descoperirea care „schimbă regulile jocului” în lupta împotriva cancerului de sân
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 27.05.2024

Oamenii de știință spun că au făcut o descoperire care ar putea „schimba regulile jocului” în ce privește cercetarea cancerului de sân, după ce au aflat cum să conserve țesutul mamar în afara corpului timp de cel puțin o săptămână.

Studiul a arătat că țesutul poate fi conservat într-o soluție specială cu o consistență de gel, aspect care îi va ajuta pe oamenii de știință să identifice cele mai eficiente tratamente medicamentoase pentru pacienți.

Experții au constatat că țesutul mamar conservat și-a păstrat structura, tipurile de celule și capacitatea de a răspunde la o serie de medicamente la fel ca țesutul mamar normal.

Descoperirea ar preveni testele pe animale

Cercetarea ar putea susține dezvoltarea de noi medicamente pentru tratarea și prevenirea cancerului de sân, fără a fi nevoie de teste pe animale.

Dr. Hannah Harrison, cercetător la Universitatea din Manchester, a declarat că această descoperire îi va ajuta pe oamenii de știință să testeze cele mai potrivite medicamente pe țesuturi vii pentru tratamentul și prevenirea cancerului de sân.

„Există diverse opțiuni de reducere a riscului pentru femeile cu risc ridicat de a dezvolta cancer de sân – de exemplu, cele cu un istoric familial semnificativ sau care au mutații în genele BRCA [cancer de sân]. Cu toate acestea, nu toate medicamentele funcționează pentru toate femeile. Această nouă abordare înseamnă că putem începe să aflăm ce tratamente vor funcționa pentru fiecare femeie în parte. În cele din urmă, acest lucru înseamnă că femeile pot lua cel mai eficient medicament adaptat constituției lor genetice”, a spus dr. Harrison, potrivit The Guardian.

Harrison și echipa sa au reușit să mențină țesutul mamar viabil în afara corpului pentru perioade relativ lungi.

Cancerul de sân, a doua cea mai frecventă formă de cancer

„Aceasta este o adevărată descoperire pentru cercetarea cancerului de sân din mai multe puncte de vedere. Putem testa mai bine medicamentele atât pentru prevenirea, cât și pentru tratamentul cancerului și putem examina modul în care factori precum densitatea sânului – despre care știm că este un factor de risc – reacționează la anumiți hormoni sau substanțe chimice pentru a vedea dacă acest lucru are un impact asupra dezvoltării cancerului”, a mai explicat specialistul.

Oamenii de știință au folosit soluția de gel VitroGel pentru a conserva țesutul. În lucrarea lor, ei au declarat că identificarea de noi medicamente a fost „împiedicată de lipsa unor modele preclinice bune”.

În medie, aproape 56.000 de femei din Marea Britanie sunt diagnosticate anual cu cancer de sân, potrivit cifrelor furnizate de Cancer Research UK.

La nivel mondial, cancerul de sân este a doua cea mai frecventă formă de cancer, reprezentând 11,6% din cazurile de cancer nou diagnosticate, după cancerul pulmonar, care reprezintă 12,4% din cazurile noi, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Vaccinarea împotriva HPV a prevenit 90% dintre cazurile de cancer de col uterin

3 schimbări simple de viață prin care putem reduce riscul de cancer

Un medicament anticancerigen ar putea vindeca diabetul

Proteinele din sânge ar putea prezice cancerul cu 7 ani înainte de diagnostic

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase