Dumitru Prunariu, singurul cosmonaut român, a fost invitat la emisiunea GÂNDUL LIVE, după 43 de ani de la zborul istoric în spațiul cosmic din 14 mai 1981.
Întrebat cât de multă libertate are omul în spațiu, Dumitru Prunariu a explicat că omul poate supraviețui în acest mediu „atât timp cât i se pot asigura condiții de supraviețuire”.
„Gândiți-vă că omul nu poate să supraviețuiască în spațiul cosmic decât într-o capsulă, într-o navă cosmică, într-o stație orbitală, și când se va duce pe Marte, pe Lună, va trebui să-și construiască habitate închise ermetic, un ecosistem care să corespundă cerințelor umane de a trăi într-un anumit mediu. Noi avem nevoie de 20 de grade, 23 de grade, să trăim normal, avem nevoie de o atmosferă, presiune atmosferică, avem nevoie de gravitație. Pe Lună este de 6 ori mai mică. Pe Marte este de 2,5 ori mai mică. Se vor produce transformări în organismul uman. Cu toate acestea, ne vom duce și vom învăța să trăim și acolo”, a spus Prunariu .
În ziua de 14 mai 1981, Dumitru Prunariu devenea primul român care zbura vreodată în spațiul cosmic. În cadrul misiunii Soiuz 40, Prunariu avea să petreacă 7 zile, 20 de ore, 41 de minute și 52 de secunde pe orbita joasă a Pământului, alături de comandantul de origine ucraineană Leonid Popov.
În cadrul emisiunii, singurul cosmonaut român a mai povestit, printre altele, despre experimentele românești lansate în spațiu înaintea zborului său istoric, dar și despre faptul că, odată ajunși în spațiul cosmic, oamenii nu mai aparțin unei națiuni în parte, ci devin cetățeni ai planetei Pământ.
Interviul integral cu Dumitru Prunariu de la emisiunea GÂNDUL LIVE poate fi urmărit AICI!
Dumitru Prunariu: „În spațiu ești cetățean al planetei. Ești om”
Dumitru Prunariu regretă eșecul misiunii Luna-25 a Rusiei. „Adevărul este că eram optimist”
Astronomii au găsit o planetă de mărimea Pământului la doar 55 de ani-lumină depărtare