La 43 de ani la zborul istoric în spațiul cosmic, Dumitru Prunariu, singurul cosmonaut român, a fost invitat la emisiunea GÂNDUL LIVE, unde a vorbit, printre altele, despre experimentele românești lansate în spațiu înaintea sa.
„În cadrul programului Intercosmos se lucra împreună. Erau foarte multe proiecte care erau între mai multe țări care participau la program: România cu Bulgaria cu URSS-ul. Și atunci, toate lucrurile acestea trebuiau compatibilizate, pentru a putea să fie folosite la bordul rachetelor purtătoare, al navelor cosmice. Până la zborul meu cosmic, 17 experimente românești au fost lansate în spațiul cosmic și au funcționat foarte bine”, a declarat Dumitru Prunariu la emisiunea GÂNDUL LIVE.
Întrebat cine făcea aceste „experimente”, Prunariu a adăugat că România avea „institute de cercetări pe platforma Măgurele, era Institutul de Cercetări Cosmice care mai există și acum, aveam un institut de cercetări la Cluj, aveam institute care studiau probleme medicale, inclusiv legate de zborul cosmic, o parte din experimente au fost propuse de cercetătorii de la actualul Institut de Medicină Aeronautică și Spațială de aici din București, […] și mai erau și alte colective care pregătiseră experimente”.
Intercosmos a fost un program spațial sovietic demarat în aprilie 1967 la Moscova, cu scopul de a sprijini aliații Uniunii Sovietice în cadrul misiunilor spațiale cu echipaj și fără.
În ziua de 14 mai 1981, Dumitru Prunariu devenea primul român care zbura vreodată în spațiul cosmic. În cadrul misiunii Soiuz 40, Prunariu avea să petreacă 7 zile, 20 de ore, 41 de minute și 52 de secunde pe orbita joasă a Pământului, alături de comandantul de origine ucraineană Leonid Popov.
Interviul integral cu Dumitru Prunariu de la emisiunea GÂNDUL LIVE poate fi urmărit AICI!
Dumitru Prunariu regretă eșecul misiunii Luna-25 a Rusiei. „Adevărul este că eram optimist”
Prunariu: Fiii mei discutau la grădiniţă că tata a fost în delegaţie în Cosmos ca fiind ceva normal
Astronomii au găsit o planetă de mărimea Pământului la doar 55 de ani-lumină depărtare
Astronomii din România au observat 30 de stele variabile! Ce nume vor purta?