Victorie pentru Julian Assange! Decizia luată de judecători în procesul împotriva extrădării în SUA
Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, a obținut o victorie în lupta sa continuă împotriva extrădării din Marea Britanie. Judecătorii de la Înalta Curte din Londra i-au dat permisiunea de a face un nou apel.
Doi judecători au amânat în martie o decizie privind posibilitatea ca Assange, care încearcă să evite să fie urmărit penal în SUA pentru acuzații de spionaj legate de publicarea a mii de documente clasificate și diplomatice, să își poată prezenta cazul la o nouă audiere, conform The Guardian.
Luni, Înalta Curte din Londra a decis că fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, are dreptul de a face apel în cadrul unei ultime contestații împotriva extrădării sale în Statele Unite.
Judecătorii nu ar trebui să accepte asigurările procurorilor americani
Echipa de avocați a lui Assange a susținut că judecătorii Victoria Sharp și Jeremy Johnson nu ar trebui să accepte asigurările date de procurorii americani că fondatorul WikiLeaks ar putea încerca să se bazeze pe drepturile și protecțiile prevăzute de Primul Amendament al SUA.
Echipa de avocați a susținut că Assange ar putea fi discriminat pe baza naționalității sale, în calitate de cetățean străin născut în Australia.
Într-o scurtă hotărâre, judecătorii au declarat că argumentele SUA nu au fost suficiente, acordându-i lui Assange permisiunea de a face apel în ceea ce privește punctele referitoare la libertatea de exprimare și naționalitate.
Julian Assange are 17 acuzații de spionaj
Încă nu a fost stabilită o dată pentru apelul complet.
Assange a fost pus sub acuzare pentru 17 acuzații de spionaj și o acuzație de utilizare abuzivă a computerului, ceea ce îl expune la o pedeapsă maximă de 175 de ani de închisoare, pentru publicarea pe site-ul său, în urmă cu aproape 15 ani, a unui set de documente clasificate ale SUA.
Procurorii americani susțin că Assange, în vârstă de 52 de ani, a încurajat-o și a ajutat-o pe Chelsea Manning, analist de informații al armatei americane, să fure telegrame diplomatice și dosare militare pe care WikiLeaks le-a publicat, punând vieți în pericol.