Home » D:News » Primul caz de gripă aviară la om transmisă de la vaci

Primul caz de gripă aviară la om transmisă de la vaci

Primul caz de gripă aviară la om transmisă de la vaci
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 18.05.2024

Gripa aviară înalt patogenă A(H5N1), care se răspândește în întreaga lume din 2020, a fost transmisă de la o vacă la un fermier din SUA. Este prima transmitere confirmată de la vacă la om a acestui virus.

Vestea bună este că acest caz a fost depistat rapid, iar virusul s-a manifestat sub forma unei inflamații oculare, mai degrabă decât sub forma unei infecții a căilor respiratorii superioare. Așadar, probabilitatea ca acesta să fi fost transmis altor persoane, dacă transmiterea de la om la om este posibilă, este mică, scrie Science Alert.

Acum există date solide despre modul în care gripa aviară se prezintă la om, ceea ce ar trebui să ajute experții să evalueze amenințarea la adresa sănătății publice și să identifice mai multe cazuri dacă și când acestea apar.

„Lucru uriaș faptul că virusul a trecut de la păsări la mamifere”

„Este un lucru uriaș faptul că virusul a trecut de la păsări la mamifere, la vaci în acest caz, și apoi la oameni”, spune toxicologul de mediu Steve Presley.

Presley și colegii săi sunt autorii articolului recent publicat despre acest caz unic de transmitere a gripei aviare de la vacă la om, confirmat în urma unor teste făcute în laborator.

Bărbatul se plângea de disconfort la ochiul drept spre sfârșitul lunii martie 2024. Deși nu intrase în contact cu păsări sau păsări de curte, lucra cu vaci – dintre care unele prezentau semne de boală.

Gripa aviară a trecut de la păsările de curte la animale în SUA

Abia recent, gripa aviară a trecut de la păsările de curte la animale în SUA, ceea ce a fost o surpriză pentru experți, deoarece a fost pentru prima dată când gripa aviară înalt patogenă (HPAI) a fost detectată la vaci. Acum va fi nevoie de o monitorizare mai atentă a vacilor și a celor care intră în contact cu acestea.

Acesta este doar al doilea caz de gripă aviară la om în SUA, iar transmiterea de la om la om nu a fost observată încă nicăieri. Dar de fiecare dată când agentul patogen găsește o gazdă umană, acesta are mai multe șanse să se adapteze și să sufere mutații pentru a fi mai infecțios.

Actuala epidemie de gripă aviară a început în 2020 și, deși infectarea oamenilor este rară, există o rată ridicată a mortalității.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase