Tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu cancer. Trei schimbări simple ale stilului de viață pot reduce semnificativ riscul, spune un dietetician.
Un dietetician specializat în prevenirea cancerului a declarat pentru Business Insider că schimbările stilului de viață pot fi puternice atunci când vine vorba de reducerea riscului de a face cancer.
Rata adulților tineri care sunt diagnosticați cu cancer a crescut începând cu anii ’90, potrivit Societății Americane de Cancer, cancerul colorectal, de sân și de stomac fiind o preocupare deosebită.
Tejal Parekh, un dietetician specializat în a ajuta pacienții cu cancer, spune că anumite plante și alimente – cum ar fi merele, cireșele, nucile, lintea, afinele, ceaiul verde, roșiile, soia și grapefruit – ajută la prevenirea cancerului, deoarece conțin substanțe fitochimice, antioxidanți și fibre.
Se crede că fitochimicalele și antioxidanții joacă un rol în prevenirea apariției cancerului prin repararea leziunilor ADN-ului, în timp ce fibrele ajută la menținerea unei greutăți sănătoase.
„Dar experții sunt de acord că dieta generală și munca de echipă dintr-o combinație de alimente vegetale este cea care pare să ofere cea mai puternică protecție împotriva cancerului”, a spus expertul.
Parekh recomandă să umpleți cel puțin două treimi din farfurie cu plante la fiecare masă. Aceasta include fructe, legume, cereale integrale (cum ar fi orzul și quinoa), ierburi și condimente, fasole și leguminoase.
Adăugarea diferitelor ierburi și condimente este o modalitate ușoară de a crește numărul de plante din farfurie, spune Parekh. Sau încercați să adăugați la salate verdețuri cu frunze închise la culoare, cum ar fi spanacul și salata romană, în plus față de salata iceberg obișnuită.
Parekh a recomandat să consumați cât mai puține alimente ultraprocesate – cum ar fi sucurile și cerealele îndulcite pentru micul dejun – pe cât posibil. Alimentele ultraprocesate sunt asociate cu multe alte probleme de sănătate, cum ar fi cancerul, precum și cu moartea timpurie, bolile de inimă, obezitatea și diabetul de tip 2.
Parekh este, de asemenea, de părere că cel mai bine să evitați carnea roșie, pe care Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului o clasifică drept „probabil cancerigenă”, ceea ce înseamnă că, pe baza cercetărilor actuale, ar putea fi legată de un risc crescut de apariție a bolii.
Reducerea cantității de sare este, de asemenea, înțeleaptă, a spus Parekh. Cercetările sugerează că dietele bogate în sare sunt legate de un risc crescut de cancer de stomac.
Dacă beți alcool, femeile și bărbații ar trebui să se limiteze la una, respectiv două pahare pe zi.
Organizația Mondială a Sănătății afirmă, în schimb, că niciun nivel de consum de alcool nu este sigur pentru sănătatea noastră.
A fi activ din punct de vedere fizic timp de cel puțin 30 de minute zilnic poate ajuta la prevenirea cancerului, a declarat Parekh. Exercițiile fizice au o gamă uriașă de beneficii pentru sănătate și, potrivit Institutului Național de Cancer, îmbunătățesc funcționarea sistemului imunitar și reduc inflamațiile.
De asemenea, exercițiile fizice ajută la menținerea unei greutăți sănătoase, deoarece persoanele cu un nivel mai ridicat de grăsime corporală sunt mai predispuse să dezvolte mai multe tipuri de cancer.
Dacă 30 de minute pe zi vi se pare mult, un studiu a constatat că doar 4,5 minute pe zi de activitate viguroasă pe zi ar putea ajuta la reducerea cu 32% a șanselor de a dezvolta anumite tipuri de cancer.