Home » D:News » Spaniolii și indigenii sud-americani vor să recupereze marfa de pe galionul San José, considerat „Sfântul Graal” al epavelor

Spaniolii și indigenii sud-americani vor să recupereze marfa de pe galionul San José, considerat „Sfântul Graal” al epavelor

Spaniolii și indigenii sud-americani vor să recupereze marfa de pe galionul San José, considerat „Sfântul Graal” al epavelor
Credit foto: AFP PHOTO/Colombian Presidency/Profimedia
Publicat: 12.05.2024

Spania și indigenii sud-americani revendică marfa dintr-un galion spaniol. Nava s-a scufundat în 1708, în largul coastelor Columbiei. Indigenii au dezvăluit că revendică o parte din marfă după ce spaniolii au anunțat că vor organiza o misiune pentru recuperarea navei și a încărcăturii.

Membrii a trei comunități indigene din America de Sud au cerut Spaniei și UNESCO să declare un galion spaniol care s-a scufundat în urmă cu peste 300 de ani drept o „moștenire comună”.

Galionul San Jose, despre care istoricii spun că transporta una dintre cele mai mari colecții de comori, s-a scufundat în 1708 lângă portul Cartagena din Columbia, potrivit Reuters.

O misiune de recuperare a navei

Epava sa a fost localizată în 2015, cu ajutorul sonarului. Autoritățile din Columbia și-au exprimat și ele intenția de a organiza o misiune de recuperare a navei.

Popoarele indigene Killakas, Carangas și Chichas își bazează revendicarea prin faptul că strămoșii lor au extras, în condiții de sclavie, circa jumătate din încărcătura prețioasă a navei. Spania consideră San Jose o navă a statului ale cărei resturi sunt clasificate drept cimitir subacvatic și nu pot fi exploatate comercial.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase