Românii au cumpărat de 1 Mai mici din carne în valoare de circa 40 mil. euro, conform estimărilor ZF. Anul acesta, pentru că 1 Mai este în postul Paştelui, românii au ales inclusiv alternative vegane pe care să le aşeze pe grătare.
Ziua Muncii, sărbătorită în fiecare an pe 1 Mai, este una dintre cele mai bune perioade în vânzări pentru mici şi bere, magazinele, carmangeriile, cât şi restaurantele şi terasele fiind luate cu asalt în această zi de către români. Însă, pentru că anul acesta 1 Mai este exact în săptămâna de dinaintea Paştelui, mulţi consumatori şi-au schimbat preferinţele şi aleg alternative vegane, inclusiv mici vegetali.
„Este de la sine înţeles că în această perioadă cererea pentru mici înregistrează o creştere semnificativă, iar acest fenomen se reflectă şi în categoria micilor vegetali. Cu atât mai mult cu cât ziua de 1 Mai se află în acest an în Săptămâna Mare, când mulţi români adoptă o dietă bazată pe produse vegetale. Aşadar, dacă facem o comparaţie cu perioada similară din anul precedent, remarcăm o creştere a vânzărilor cu aproximativ 70% a micilor vegetali, tendinţă care se resimte de altfel în toată categoria de produse vegetale dedicate grill-ului“, a declarat Oana Gresoiu, group chief people, culture & susteinability officer în cadrul Verdino Green Foods, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa de alimente plant based. Toată această categorie ajunge anual la vânzări de peste 30 de milioane de euro.
Pe de altă parte, Aivia, un producător specializat în produse vegane, constată o creştere generală a cererii de produse vegane, însă nu numai la mici.
„Sunt multe zile libere, au fost cereri mai mari de mici vegani, dar nu aşa cum ne aşteptam. Micul din carne rămâne pe primul loc. În perioada postului au mers foarte bine micii vegani, dar şi alte produse de acest fel“, spun reprezentanţii Iezeress, compania are mai multe game de produse vegane în portofoliu, precum crenvurşti, cabanos, cârnaţi, chicharrones, lactate şi brânzeturi. Ei subliniază că, în ciuda creşterii cererii pentru alternativele vegetariene, micul din carne rămâne preferatul multora.
Pe de altă parte, o scădere a vânzărilor se observă în categoria de mici din carne şi deşi sunt producători care sesizează un plus în ceea ce priveşte micii vegetali, micul din carne rămâne „vedeta“ din farfurii chiar şi în perioada de post.
„Anul acesta, 1 Mai coincide cu postul şi nu sunt vânzări mai mari ca în alţi ani. Producătorii mi-au spus că retailerii nu au contract cantitaţi mai mari, pentru că, spre deosebire de restul postului, sunt mai mulţi români care ţin post în Săptamâna Mare“, a spus Dana Tănase, director executiv al Asociaţiei Române a Cărnii (ARC).
Dana Tănase a mai spus că în general, din ceea ce a fost în anii anterior, un român manâncă în medie 4 mici, iar dacă luăm în considerare că jumătate dintre români manâncă mici, se consumă circa 40 de milioane de mici. Un mic are 80 g, 4 mici au 320 g, aşadar circa 3.500 de tone de carne. Astfel, la un preţ mediu de 5 lei/mic şi la un consum de circa 40 de milioane de bucăţi, vânzările din preajma zilei de 1 Mai ajung la 200 milioane de lei (circa 40 de milioane de euro).
„Scade cu 30-35% consumul de mici în post, dar compensăm vânzările cu turiştii care sunt curioşi să testeze acest produs. Pentru 1 Mai cred că o să ne descurcăm bine, pentru că la noi tot 5 lei este micul“, a spus Adrian Rebenciuc, cel care deţine Terasa Obor, una dintre cele mai cunoscute locaţii pentru vânzarea de mici în Capitală.Pe lângă mici, berea ocupă un loc important în sărbătoarea de 1 Mai.
De pe mesele românilor, care sărbătoresc ziua de 1 Mai fie în restaurante, fie acasă, nu lipseşte paharul cu bere.
„De regulă, consumul de bere creşte în sezonul cald, în momente de sărbătoare precum 1 Mai, sau la evenimente sportive – în special fotbal. În medie, în aceste perioade, se pot produce salturi de consum de până la 20% faţă de o zi normală“, a explicat Julia Leferman, director general al Asociaţiei Berarii României.
Cât de spectaculoasă este această creştere depinde însă de puterea de cumpărare a românilor, a adăugat ea. „Din păcate, anul acesta, ca şi anul anterior, inflaţia are un impact negativ asupra consumului în general. Anul acesta, vom avea aproape o săptămână de vacanţă în perioada 1 Mai – Paşte. Ne aşteptăm la vânzări de aproximativ 60 de milioane de litri de bere în aceste zile“, a punctat ea. Practic, consumul anual ajunge la 1,5 miliarde de litri de bere, ceea ce înseamnă că doar în aceste zile reprezintă 4% din consumul anual.