Home » Natură » Mici, dar istețe: cum influențează lumea insectele și alte nevertebrate?

Mici, dar istețe: cum influențează lumea insectele și alte nevertebrate?

Mici, dar istețe: cum influențează lumea insectele și alte nevertebrate?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 23.04.2024

De la meduza lunii, la banalul melc de grădină, nevertebratele joacă un rol central – și adesea invizibil – în modelarea lumii noastre.

Cu un număr de milioane de exemplare, speciile de insecte, arahnide, melci, crustacee, corali, meduze, bureți și echinoderme se numără printre cele mai puțin cunoscute animale de pe Pământ, fiind deseori eclipsate de „verișoarele” lor vertebrate.

Fără creveți, gândaci de bălegar și mii de specii de muște, cantități uriașe de materie organică nu s-ar descompune, iar substanțele nutritive nu ar fi reciclate prin ecosisteme. Multe specii de nevertebrate se hrănesc și se înmulțesc în deșeurile de plante și animale și joacă un rol vital în funcționarea sănătoasă a acestora.

„Nimănui nu-i place să calce în excremente”

„Nimănui nu-i place să calce în excremente atunci când iese la plimbare și adesea ne plângem că este prea mult, dar lucrurile ar fi mult mai rele fără gândacii de bălegar și muștele verzi de sticlă, care consumă și descompun rahatul de animale, eliminând mirosul și creând îngrășământ pentru solurile noastre”, explică Paul Hetherington, director al Buglife.

În oceane, midiile, scoicile și homarii sunt descompunători importanți, în timp ce specii precum castraveții de mare joacă, de asemenea, un rol asemănător viermilor de pământ.

„Castraveții de mare care sapă și se mișcă prin sedimente în cadrul activităților lor zilnice ajută la oxigenarea acestora, ceea ce este important pentru numeroase alte procese. Castraveții de mare nu sunt doar reciclatori activi, ci și pradă pentru multe alte animale, inclusiv crabi, pești, broaște țestoase, vidre de mare, rațe eider și multe altele”, a declarat Annie Mercier copreședinte al grupului de specialiști în castraveți de mare din cadrul Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii.

Nu doar albinele polenizează, ci și muștele și gândacii

La rândul lor, albinele sunt cunoscute ca fiind polenizatori cruciali pentru alimentele de bază ale oamenilor. Dar gândacii, muștele și alte nevertebrate sunt, de asemenea, esențiale pentru a ajuta plantele să rodească și să se reproducă.

Cercetătorii estimează că una din trei îmbucături pe care le mănâncă oamenii este rezultatul polenizării.

„Florile de cafea și de citrice produc nectar cofeinizat, care are un efect farmacologic asupra albinelor și a bondarilor – le îmbunătățește memoria pentru mirosurile unice emanate de flori și astfel ajută albinele să găsească aceste importante surse de hrană în peisaje florale complexe”, spune profesorul Phil Stevenson, șeful departamentului de diversitate și funcție a trăsăturilor de la Kew Gardens.

Surprinzător sau nu, nevertebratele ar putea contribui la descompunerea unei părți din miliardele de tone de deșeuri de plastic pe care oamenii le produc în fiecare an. În 2022, cercetătorii au descoperit că larvele speciei de gândac Zophobas morio sunt capabile să digere polistirenul și că și-au încheiat cu succes ciclul de viață, notează The Guardian.

„În 48 de ore… excrementele pe care le produc se transformă din maro obișnuit – atunci când mănâncă tărâțe – în alb”, a declarat Dr. Chris Rinke de la Universitatea din Queensland, coautor al studiului.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Două insecte fosilizate au rămas în poziție de împerechere timp de 38 de milioane de ani

Test de cultură generală. La ce înălțime pot zbura insectele?

Au fost descoperite noi specii de insecte-frunză

Numărul de insecte este în scădere la nivel mondial. Ce se poate întâmpla?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase