1 din 3 fete lipsește de la școală din cauza durerilor menstruale

23 04. 2024, 01:00
Sursa foto: Shutterstock

Un studiu recent realizat pe peste 3.000 de fete și tinere din Marea Britanie a arătat că peste o treime (36%) dintre ele lipsesc de la școală din cauza durerilor menstruale.

Sondajul efectuat pe un eșantion de peste 3.000 de fete și tinere cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani – realizat de organizația caritabilă Wellbeing Of Women și Censuswide – a dezvăluit măsura în care menstruația le cauzează probleme.

Aproximativ 43% au declarat că menstruația le împiedica să mănânce sau să doarmă, în timp ce 92% au spus că au avut sângerări atât de abundente încât au fost nevoite să-și schimbe activitățile zilnice.

„Trebuie să facem din sănătatea menstruală o prioritate reală”

Zaynah Ahmed, una dintre respondente, a povestit că durerile menstruale severe au dus la absențe regulate de la școală, iar până la vârsta de 16 ani, acestea o „paralizau”. În cele din urmă, Zaynah a fost diagnosticată atât cu adenomioză, cât și cu endometrioză.

„Trebuie să facem din sănătatea menstruală o prioritate reală în întreaga societate”, a declarat pentru Sky News Janet Lindsay, directorul executiv al organizației caritabile Wellbeing of Women.

„Este foarte important pentru că trebuie să punem capăt rușinii, stigmatizării și tăcerii care înconjoară atât de multe aspecte ale sănătății femeilor, dar în special menstruația”.

„O menstruație normală este diferită pentru fiecare”

Experții cer o mai bună educație, o campanie de sănătate publică privind sănătatea menstruală și chestionarea de rutină a femeilor și fetelor cu privire la menstruația lor atunci când sunt consultate pentru controale medicale.

„De prea multe ori, femeile și fetele trăiesc cu simptome debilitante, așteptând să primească sprijin sau tratament mult mai mult timp decât ar trebui”, a declarat Ranee Thakar, președintele Colegiului Regal al Obstetricienilor și Ginecologilor. „O menstruație normală este diferită pentru fiecare, dar ceea ce este important este că nu ar trebui să afecteze activitățile de zi cu zi, cum ar fi mersul la serviciu sau la școală”.