Cu cât sunt mai singure, cu atât femeile mănâncă mai mult și mai prost
Un studiu recent realizat de UCLA Health din Los Angeles a scos la iveală o legătură îngrijorătoare între singurătatea la femei și tendința lor de a consuma alimente nesănătoase. Femeile care se simt singure tind să mănânce mai mult și mai prost. Au o preferință pentru alimentele bogate în zahăr.
Studiul, publicat în revista JAMA, a monitorizat obiceiurile alimentare ale femeilor singure și a descoperit o tendință semnificativă de a alege alimente bogate în zahăr și de a pierde controlul asupra consumului de alimente de confort, relatează Washington Post.
Oamenii de știință au dorit să observe căile cerebrale asociate cu singurătatea și comportamentul alimentar necontrolat. Se știe că obezitatea este strâns legată de depresie și anxietate și că mâncatul „emoțional” și „de confort” este considerat un mecanism prin care mulți oameni încearcă să facă față singurătății.
Femeile singure au avut o dietă de calitate mai slabă
Cercetătorii au intervievat 93 de femei cu privire la sentimentele lor de singurătate și izolare și le-au împărțit în două grupuri în funcție de răspunsuri. Femeile care au raportat niveluri mai ridicate de izolare socială au avut tendința de a avea o masă grasă mai mare, o dietă de calitate mai slabă, un apetit mai mare, mâncau compulsiv, dar aveau și niveluri mai ridicate de anxietate și depresie.
Imaginile RMN au dezvăluit că, în timp ce se uitau la imagini cu alimente dulci și sărate, femeile care se percepeau ca fiind singure prezentau o activare mai accentuată în regiunile creierului asociate cu dorința crescută de a consuma alimente dulci și o activare mai scăzută în regiunea creierului responsabilă de autocontrolul alimentar.
„Foamea emoțională împinge spre alimente de obicei dulci și compensatorii”
„Aceste rezultate sunt interesante pentru că aduc dovezi a ceea ce intuiam”, a declarat Arpana Gupta, autorul principal al studiului: „Atunci când oamenii sunt singuri, ceea ce simt are un impact mai mare: ei subestimează ceea ce mănâncă, în special dorința de a consuma alimente nesănătoase. Foamea emoțională împinge spre alimente de obicei dulci și compensatorii, care activează mecanismul stimul-rutină-recompensă care implică creierul. Se creează conexiuni neuronale specifice care fac ca acest comportament să devină automat și repetitiv în timp”.