Chiar și două nopți fără somn ne fac să ne simțim mai bătrâni cu câțiva ani
Două nopți fără somn sunt suficiente pentru a-i face pe oameni să se simtă cu câțiva ani mai bătrâni, arată un studiu, care a conchis că un somn consistent și odihnitor este un factor cheie pentru a evita să ne simțim adevărata vârstă.
Psihologii din Suedia au descoperit că, în medie, voluntarii s-au simțit cu peste patru ani mai bătrâni atunci când au fost restricționați la doar patru ore de somn timp de două nopți consecutive, unii dintre ei susținând că somnolența i-a făcut să se simtă cu zeci de ani mai bătrâni.
Contrariul a fost observat atunci când oamenilor li s-a permis să stea în pat timp de nouă ore, deși efectul a fost mai modest, participanții la studiu susținând că se simt în medie cu trei luni mai tineri decât vârsta lor reală după o odihnă amplă.
Patru ore de somn „ne îmbătrânesc” cu zeci de ani
„Somnul are un impact major asupra modului în care te simți și nu este vorba doar de modelele tale de somn pe termen lung. Chiar și atunci când dormiți mai puțin doar două nopți, acest lucru are un impact real asupra modului în care vă simțiți”, a declarat dr. Leonie Balter, de la Institutul Karolinska din Stockholm și primul autor al studiului.
Dincolo de simpla senzație de mai multă decrepitudine, percepția de a fi cu mulți ani mai în vârstă poate afecta sănătatea oamenilor, a spus Balter. Iar acest lucru încurajează o alimentație nesănătoasă, reducând exercițiile fizice și făcându-i pe oameni mai puțin dispuși să socializeze și să se implice în experiențe noi, potrivit The Guardian.
Psihologii descriu diferențe în răspunsurile oamenilor privind pierderea somnului: unele spun că sunt persoane matinale, care se trezesc și se culcă devreme, altele sunt persoane nocturne, care se trezesc târziu și se retrag târziu.
Efectul unei nopți pierdute, vizibil imediat
Dr. Iuliana Hartescu, lector principal de psihologie la Universitatea Loughborough, a declarat că un somn de calitate insuficientă sau slabă este important pentru comportamentele legate de stilul de viață care afectează, în cele din urmă, sănătatea pe termen lung.
„Somnul este un comportament modificabil, ce are un efect imediat și vizibil asupra sănătății. Efectele unei alimentații sărace și ale unei activități fizice scăzute durează ceva timp pentru a fi observate. Efectul unei nopți de somn prost este imediat și influențează toate celelalte comportamente legate de stilul de viață”, a spus ea.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Oamenii de știință au identificat 4 tipuri de somn. Cum influențează sănătatea?
61% dintre români au calitatea somnului afectată de stres