Ar putea ajunge dansul la bară un sport inclus la Jocurile Olimpice?
Break dance-ul va avea prima apariție olimpică la Jocurile de la Paris. Dansatorii la bară consideră că în curând ar putea fi rândul lor să ajungă în lumina reflectoarelor. Dansul la bară a fost recunoscut ca sport de către Asociația Globală a Federației Internaționale a Sporturilor (GAISF) în 2017.
Practicat inițial în esență la cabarete și în cluburi de striptease, dansul la bară a primit statutul de sport, având ca specific mișcări solicitante din punct de vedere fizic. Jade Split și Marion Amber, sunt exerciții denumite după stripteuze celebre.
La studioul The Wild Pole din centrul Parisului, stripteuze pe tocuri înalte se antrenează alături de femei care caută să facă mișcare. Unii bărbați au început, de asemenea, să danseze la bară.
Dansul la bară, „un sport foarte fizic”
„Găsesc că este păcat că unii vor să disocieze originea disciplinei și sportul în sine. Pentru că, dacă acum este un sport, este pentru că dansatoarele de cabaret au fost primele care au dat lecții de pole dance”, a declarat pentru Reuters Elodie Katze, co-fondatoare a Wild Pole Studio.
Există competiții de dans la bară în întreaga lume, dar, potrivit președintelui Federației Franceze de Dans, Charles Ferreira, va fi nevoie de timp pentru ca acest sport să devină un eveniment olimpic.
„Poate peste 10 ani sau ceva de genul acesta. Pentru ca acest lucru să funcționeze, are nevoie de o prezență în social media, trebuie să ajungă la un public tânăr”, a declarat el pentru Reuters.
„Este un sport foarte fizic. Sunt trucuri care mie mi-a luat trei ani să le fac pentru că nu aveam încă forță”, a declarat Clara Pauchet, instructor de dans la bară în Lannion, în Bretania.
„Riscul este să ne pierdem sufletul”
„Atunci când văd că break dance-ul este la Jocurile Olimpice din 2024, atunci pole dance-ul chiar are argumente solide pentru a avea un loc. Atunci când văd ce cere de la corp, nu văd diferența dintre gimnastica cu bare paralele și o bară verticală. Cred că are cu adevărat locul său”, a adăugat ea.
În timp ce o etichetă olimpică ar stimula cu siguranță sportul și ar ajuta la creșterea afacerilor, unii cred că ar putea lipsi disciplina de esența sa.
„Este o sabie cu două tăișuri. Este adevărat că este foarte bună pentru această disciplină, deoarece o va legitima, chiar dacă nu-mi place să folosesc acest cuvânt”, a declarat Anna Gorynsztejn, coproprietar al Wild Pole Studio.
„În ochii oamenilor, va deveni mai puțin senzuală. Dar asta face parte din disciplină și nu vreau să fie codificată și să fie oameni care să-mi spună cum ar trebui să fac. Riscul este să ne pierdem sufletul”.