Home » D:News » Înscrie-ți orașul pentru a deveni „Capitala Tineretului din România” în 2026 până pe 30 iunie 2024!

Înscrie-ți orașul pentru a deveni „Capitala Tineretului din România” în 2026 până pe 30 iunie 2024!

Înscrie-ți orașul pentru a deveni „Capitala Tineretului din România” în 2026 până pe 30 iunie 2024!
Publicat: 04.04.2024

Capitala Tineretului din România, program-cadru de tineret creat la nivel național, își redeschide, în mod oficial, sesiunea de înscrieri pentru 2026. Până pe 30 iunie 2024, orașele românești de rang 0, I, II și III își pot depune candidatura în format electronic pe www.capitalatineretului.ro

Anual, un oraș din țară primește, în urma unui concurs de concepte, titlul de Capitala Tineretului din România și este sprijinit financiar cu un premiu de 50.000 de euro oferit de Banca Comercială Română. Astfel, organizațiile de și pentru tineret își pot promova temele importante pentru ei și ajuta autoritățile locale să le identifice și soluționeze probleme prin atragerea de investiții publice și private. Programul este susținut de către Consiliul Tineretului din România, Federația Tinerilor din Cluj, Grupul PONT, BCR și Programul Erasmus+.

Sunt 101 de zile în care orașele din România își pot depune candidatura pentru titlul de Capitală a Tineretului în anul 2026 și, astfel, să se afișeze pe harta românească a orașelor care consideră tineretul sinonim cu viitorul. Sunt 101 de zile ce pot aduce la suprafață atât noi seturi de nevoi ale unor grupuri de tineri, cât și inovări în găsirea soluțiilor și în modul de abordare al problemelor identificate.

De la începutul programului Capitala Tineretului din România ne-am dorit ca orașele din țară să aibă contextul de a-și crește ecosistemul de tineret prin co-management atât cu autoritățile locale, cât și cu tinerii înșiși. Este clar că programul are deja un impact semnificativ asupra fiecărui oraș care a purtat titlul – tinerii sunt mai implicați, cred mai mult în orașul lor și își dezvoltă niște competențe cheie pentru un viitor așa cum și-l doresc ei. Desigur, nu este un proces simplu, însă Guvernanța programului vine întotdeauna în sprijinul orașelor atât prin expertiza fiecăruia, cât și prin resurse. Încurajez administrațiile orașelor să folosească o candidatură pentru a genera noi colaborări locale, iar pe tineri ca să responsabilizeze și mai mult administrațiile orașelor în care trăiesc. Nevoile și perspectivele lor trebuie să fie în centrul atenției oricărui oraș care își dorește o perspectivă pozitivă asupra viitorului.” – András Farkas, director strategic și coordonatorul procesului de selecție Programul Capitala Tineretului din România

Cine poate aplica

Orice localitate de rangul 0, I, II sau III (municipii și orașe) din România (conform legii nr. 351 din 6 iulie 2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național) poate candida pentru acest titlu. Sectoarele capitalei României, respectiv Municipiul București (prin primăriile aferente), pot de asemenea să aplice pentru acest titlu.

Calendar*

  • Runda I | Sesiune de depunere: 21 martie – 30 iunie 2024, ora 16:59
  • Evaluare și publicare listă orașe finaliste: 1 iulie – 30 iulie 2024
  • Anunțare finaliști pentru ”Capitala Tineretului din România” 2026: 31 iulie 2024
  • Runda II | Sesiune de depunere: 1 august – 30 septembrie 2024, ora 16:59
  • Evaluare candidaturi finaliste pentru 2026: 1 octombrie – 16 octombrie 2024

*Calendarul poate suferi modificări. Orice modificare a calendarului va fi anunțată pe www.capitalatineretului.ro.

Juriu

Este format din 27 de persoane, personalități ce provin din sectorul public, privat și neguvernamental, persoane cu experiență în domeniul tineretului atât la nivel local și regional cât și la nivel național și european: Alexia Ardereanu, Coordonator Comunicare – Târgu Jiu, Capitala Tineretului din România 2023 | Iulia Botar, Director CSR & Comunicare – GRF+ | Julien Chiappone-Lucchesi, Director – Institutul Francez din România și Președintele – EUNIC România | Ovidiu Cîmpean, Secretar de Stat – Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene | Andrei Coșuleanu, Fondator și Președinte – Act for Tomorrow | Brian Cristian, Deputat în Comisia pentru Tineret și Sport | Bogdan Crișan, Președinte – Fundația Județeană pentru Tineret Timiș FITT Timișoara| Mihai Dragoș, Vicepreședinte – Consiliul Economic și Social | Tana Foarfă, Director – Europuls – Centrul de Expertiză Europeană | Ovidiu Gherasim – Manager Activități, Vaslui Capitala Tineretului din România 2025 | Mihaela Gîrleanu, Director Executiv – Organizația Națională Cercetașii României |Bianca Ivan – Președinte, Consiliul Național al Elevilor |Robert Kristof – Fondator, Neverbots | Simona Musteață – Coordonator, Europe Goes Local Romania | Victor Negrescu – Vicepreședinte, Comisia pentru Educația, Cultură, Tineret, Sport și Media din Parlamentul European | Raluca Negulescu-Balaci – Director Executiv, UiPath Foundation | Corina Pintea – Director Executiv, Pro Vobis – Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat | Andrei Popescu – Facilitator și Consultant în Domeniul Tineretului | Daniel Popescu – Creator și Conector în Artă, Tehnologie și Educație | Andreea Scrioșteanu – Membru al Board-ului, Forumul European de Tineret | Ionuț Sibian – Director Executiv, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile | Dóra Szilágyi – Vicepreședinte Youth of the European People’s Party și Președinte, MIÉRT | Adina Marina Șerban – Membru, Pool of European Youth Researchers, Consiliul Europei și Director de Programe, Fundația pentru Copii Ronald McDonald | Mihaela Tătaru – Co-manager, Ploiești Capitala Tineretului din România 2024 | Ștefan Teișanu – Director Executiv, Centrul Cultural Clujean | Oana Țînțar – Președinte, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România | Diana Vaida – Lucrător de Tineret, Președinte, Asociația DEIS.

”Capitala Tineretului din România” în 2026

Beneficiile câștigării titlului de Capitala Tineretului din România 2026

Orașul câștigător va beneficia de un premiu financiar în valoare de 50.000 euro din partea Băncii Comerciale Române. Titlul va oferi și oportunitatea de a atrage alte surse de finanțare din diferite surse publice și private și deținătorul său va beneficia de asemenea de posibilitatea de a găzdui diferite evenimente de rang național organizate de instituții publice și rețele de tineret din România.

Orașul câștigător are dreptul de a găzdui Summitul Tinerilor, cel mai important eveniment de celebrare, dezbatere și decizie al mișcării de tineret din România. De asemenea, câștigătorul va găzdui ediția din 2026 a Galei Tineretului din România.

”Prin această inițiativă, BCR își dorește să sprijine dezvoltarea comunităților din România și să asigure un viitor sustenabil al acestora prin încurajarea și stimularea tinerilor de a-și transforma orașul într-un loc care să răspundă cu brio nevoilor lor. Aceștia pot identifica cel mai bine neconcordanțele din prezent ale orașelor față de nevoile lor, iar un sprijin în această direcție poate fi egal și cu dorința lor de a rămâne în țară și a face în continuare parte din comunitate.” – Nicoleta Deliu-Pașol, Director comunicare – Banca Comercială Română.

Toate informațiile despre Apelul pentru depunerea candidaturilor în vederea dobândirii titlului ”Capitala Tineretului din România” 2026 pot fi găsite aici: https://capitalatineretului.ro/apel_2026

Istoric

Programul ”Capitala Tineretului din România” s-a născut ca o moștenire a programului Cluj-Napoca 2015 Capitala Europeană a Tineretului. Orașele purtătoare ale titlului ”Capitala Tineretului din România” au fost: Timișoara 2016-2017 (ediție pilot axată în jurul conceptului CHECK-OUT Timișoara / Ce Caut: Timișoara), Bacău 2017-2018 (COLOREAZĂ-ȚI GENERAȚIA), Baia Mare 2018-2019 (#Uturn), Iași 2019-2020 (#rlSeUP!), Constanța 2021-2022 (#ComeToSEAus), Târgu Jiu 2023 (YOUth URL). Pentru anul 2024, titlul ”Capitala Tineretului din România” a fost decernat orașului Ploiești, iar pentru anul 2025, orașului Vaslui.

Capitala Tineretului din România 2024 – Ploiești

Orașul Ploiești aduce în prim-plan „Ploiești, Let’s PLAY!” (Partnership. Lifelong-Learning. Advocacy. YOUth). Prin acesta își doresc să aibă o abordare complexă, dar adaptată și atrăgătoare pentru tineri, asupra conceptelor care au dat naștere acronimului PLAY. Așadar, etapele de dezvățare, reînvățare și învățare, cuprind activități pentru tineri, dar nu numai, și sunt transpuse într-o serie de activități diverse, de la acțiuni de voluntariat, podcasturi, cursuri, consiliere, aplicații mobile, imnul tinerilor, cafenele publice până la competiții și crearea unor spații destinate tinerilor.

Prioritățile programului Ploiești, Let’s PLAY! sunt structurate pe 4 direcții de acțiune: crearea contextului de stare de bine, acțiunea tinerilor în comunitate, consolidarea ecosistemului de tineret și crearea de perspective pentru tineri.

Capitala Tineretului din România 2025 – Vaslui

Conceptul orașului Vaslui – #întinerEȘTI este o mișcare inițiată de către tineri, pe mai mulți ani, şi are ca scop principal sincronizarea şi tratarea, sub aceeași umbrelă, a intereselor mai multor categorii sociale din oraș. Programul de capitală va avea la bază ACCED: o denumire recentă pentru o mișcare recurentă în Vaslui, ce a prins formă din nevoia tot mai accentuată a tinerilor de a face din orașul lor și din județ un loc mai bun și plin de oportunități.

Programul ACCED este compus din cinci linii directoare generale, ce au la bază cinci domenii de activitate de profesionalizare sau re-profesionalizare. Fiecare dintre ele, în mod individual, trebuie privite ca o oportunitate de descoperire vocațională pentru orice tânăr din Vaslui, în anul 2025: A – antreprenorial, C – cultură, C – civico-politic, E – ecologie, D – digitalizare.

***

Programul „Capitala Tineretului din România” urmărește principii similare cu cele ale titlului de „Capitala Europeană a Tineretului”, titlu gestionat de Forumul European al Tineretului, al cărui membru este și Consiliul Tineretului din România. Acest titlu dorește să ofere o oportunitate unică orașelor din țară pentru a-și transforma propriile viziuni în proiecte de dezvoltare concrete cu participarea activă a tinerilor.

Fiecare oraș care primește acest titlu are oportunitatea de a dezvolta un program cadru tematic anual care vizează dezvoltarea urbană cu participarea directă tinerilor, capitalele realizând proiecte din ce în mai profesioniste, abordând noi teme de interes pentru tineri și încurajând dezvoltarea de idei noi și inovatoare referitoare la co-crearea și dezvoltarea orașului. Încercând să stabilească noi modele, aceste programe anuale aduc o contribuție semnificativă la procesul de armonizare a diversității urbane, conservând identitatea diversă a comunităților, dar promovând în același timp toleranța bazată pe comunicare și acțiune comunitară.

„Capitala Tineretului din România” poate deveni cel mai eficient instrument de mobilizare a resurselor locale existente pentru o mai bună dezvoltare economică și socială bazată pe nevoile și obiectivele reale ale tinerilor.

Programul ”Capitala Tineretului din România” este implementat în parteneriat cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Luna ar putea fi mai veche cu 100 de milioane de ani decât s-a crezut până acum
Luna ar putea fi mai veche cu 100 de milioane de ani decât s-a crezut până acum
O speologă a fost salvată pentru a doua oară în 17 luni
O speologă a fost salvată pentru a doua oară în 17 luni
Cum a instituit Ceauşescu „starea de necesitate” ca urmare a „acţiunilor irendentise”
Cum a instituit Ceauşescu „starea de necesitate” ca urmare a „acţiunilor irendentise”
Confirmat științific! Cât de important este consumul de apă pentru sănătate?
Confirmat științific! Cât de important este consumul de apă pentru sănătate?
Somon afumat de Alaska, retras din magazine! Ce bacterie a fost detectată?
Somon afumat de Alaska, retras din magazine! Ce bacterie a fost detectată?
Consumul de cărbune a atins un record la nivel global în anul 2024
Consumul de cărbune a atins un record la nivel global în anul 2024
Tot mai multe mărci de lux acceptă plata cu Bitcoin și alte criptomonede
Tot mai multe mărci de lux acceptă plata cu Bitcoin și alte criptomonede
Ce s-ar putea ascunde la interiorul găurilor negre?
Ce s-ar putea ascunde la interiorul găurilor negre?
O instalație de captare a peștelui, veche de 4.000 de ani, hrănea 15.000 de oameni din perioada pre-maya
O instalație de captare a peștelui, veche de 4.000 de ani, hrănea 15.000 de oameni din perioada pre-maya
Cea mai veche poveste de pe Pământ ar putea avea 100.000 de ani
Cea mai veche poveste de pe Pământ ar putea avea 100.000 de ani
Primăria Vaslui a semnat acordul de cooperare pentru ca municipiul să devină Capitala Tineretului din România în anul 2025
Primăria Vaslui a semnat acordul de cooperare pentru ca municipiul să devină Capitala Tineretului din România în anul ...
Ferigile care „evoluează invers” pun la încercare ipotezele despre evoluția plantelor
Ferigile care „evoluează invers” pun la încercare ipotezele despre evoluția plantelor
Cum să îți alegi încălțămintea și îmbrăcămintea perfectă pentru orice ocazie (P)
Cum să îți alegi încălțămintea și îmbrăcămintea perfectă pentru orice ocazie (P)
Zeci de copii sacrificați, toți cu pieptul desfăcut, descoperiți într-un sit funerar din Peru
Zeci de copii sacrificați, toți cu pieptul desfăcut, descoperiți într-un sit funerar din Peru
Orient Express, palatul pe șine. La momentul inaugurării, era o minune tehnologică
Orient Express, palatul pe șine. La momentul inaugurării, era o minune tehnologică
Kiichiro Toyoda, fondatorul Toyota. De ce Toyoda a devenit Toyota? Pentru că numele mai scurt aduce noroc în Japonia
Kiichiro Toyoda, fondatorul Toyota. De ce Toyoda a devenit Toyota? Pentru că numele mai scurt aduce noroc în Japonia
Cum previne fluorul cariile și de ce este important pentru sănătatea dinților?
Cum previne fluorul cariile și de ce este important pentru sănătatea dinților?
Aproape toate limbile au acest lucru în comun și nimeni nu știe de ce
Aproape toate limbile au acest lucru în comun și nimeni nu știe de ce