Este posibil ca în apă să se ascundă, în mod invizibil, o mulțime de alte lucruri nocive. În ciuda beneficiilor potențiale ale căldurii și hidroterapiei pentru bunăstare, o baie relaxantă în cada cu hidromasaj ar putea face mai mult rău decât bine.
De exemplu, este posibil să fie contractată o afecțiune respiratorie, denumită colocvial „plămânul din cadă”.
Aceasta este declanșată de microbii numiți micobacterii, din aceeași familie cu cei care provoacă infecția tuberculozei (TB).
La fel ca în cazul tuberculozei, bacteriile generează pete de inflamație în țesutul pulmonar. Acest lucru duce la simptome precum dificultăți de respirație, tuse și febră. Modificările pulmonare pot fi observate la o radiografie sau la o tomografie computerizată a toracelui și pot părea destul de profunde.
Cada cu hidromasaj acționează ca un mediu perfect pentru dezvoltarea acestor bacterii, deoarece căldura sistemului creează o temperatură optimă pentru proliferarea lor.
Spre deosebire de tuberculoză, care necesită antibiotice pe termen lung și este din ce în ce mai greu de tratat, plămânul de cadă poate fi considerat mai degrabă o afecțiune inflamatorie.
Plămânul cu cadă fierbinte a fost clasificat destul de recent, în comparație cu alte boli pulmonare, și a fost descris pentru prima dată în 1997. Este mai probabil să fie asociată cu utilizatorii frecvenți de jacuzzi sau cu cei cu imunitate compromisă.
Există multe alte organisme care pot înflori în mașinile de jacuzzi. Printre acestea se numără legionella, bacteria care cauzează o afecțiune infecțioasă potențial gravă, boala legionarului.
Nu doar plămânii pot fi afectați de bacteriile transmise prin apă. Bacteriile din căzile cu hidromasaj pot declanșa infecții ale pielii, cum ar fi foliculita.
Dacă evitați bacteriile, căzile fierbinți pot avea unele efecte pozitive asupra sănătății și bunăstării, scrie ScienceAlert.
Este posibil, de exemplu, ca terapia prin căldură să genereze producerea așa-numitelor proteine de „șoc termic”, care au capacitatea de a avea un impact asupra metabolismului. Testele pe oameni au descoperit că aceste proteine ar putea influența sensibilitatea organismului la insulină și depunerea țesutului adipos, acționând astfel ca tratamente naturale pentru diabet și obezitate.
Proprietățile potențial restauratoare ale simplei scufundări în apă, încălzită sau răcită, sunt bine documentate. Apa acționează ca un mediu pentru a furniza fie căldură, dar și temperaturi reci, uneori la extreme.
Cum să avem grijă de plămânii noștri?
Chiar și țigările electronice fără nicotină pot afecta plămânii, arată un studiu
Implanturile mamare au salvat viața unui bărbat cu o infecție la plămâni