Satelitul Terra al NASA a surprins o imagine uimitoare „cu găuri circulare” , nori cunoscuți științific și sub numele de nori cavum, care planează deasupra sud-vestului Golfului Mexic.
Obiectele masive, asemănătoare unor gropi, seamănă vag cu picăturile de apă, plutind la mii de metri deasupra suprafeței.
Apariția acestor găuri a fost asociată în mod repetat și eronat cu OZN-uri și extratereștrii – ceea ce este o exagerare considerabilă, având în vedere explicația mult mai banală, avioanele care zboară prin nori.
Aceste formațiuni particulare au fost probabil cauzate de avioanele care au decolat și au aterizat pe Aeroportul Internațional Miami, conform NASA.
Pe măsură ce avioanele zboară prin picăturile de apă lichidă supraîncălzită din nori, picăturile au șansa de a îngheța.
Odată ce îngheață, acestea cad de pe cer, formând dâre voluptoase numite virga sub norii altocumulus mult mai mari, rezultând găuri circulare care pot fi ușor observate de la sol și de către sateliți.
În funcție de unghiul planului, se pot forma ,,nori de canal”, precum și nori cavum, care sunt tuneluri alungite forate prin nori altocumulus mult mai mari.
Cercetătorii au arătat că o varietate de aeronave pot provoca aceste formațiuni, inclusiv avioane private și turbopropulsoare militare.
Pe scurt, poate părea o apariție din altă lume deasupra Golfului Mexic – dar explicația lor este mult mai simplă decât atât, fiind unul dintre multele moduri în care omenirea își lasă amprenta asupra lumii din jurul nostru, scrie Futurism.
De asemenea, activitatea umană își lasă tot mai mult amprenta și pe cer. Recent au fost descoperite microplastice în apa din nori.
În ciuda cercetărilor ample asupra microplasticelor din mediile terestre și acvatice, prezența lor în norii de mare altitudine și potențiala lor influență asupra formării norilor și a schimbărilor climatice au rămas slab înțelese.
Acum, cercetătorii din Japonia conduși de Yize Wang și Hiroshi Okochi, de la Universitatea Waseda, au găsit microplastice în apa din nori colectată din regiunile montane de mare altitudine din Japonia.
Studiul lor a identificat prezența microplasticelor în apa norilor, confirmând că microplasticele sunt într-adevăr prezente în nori la aceste altitudini.
Microplasticele au devenit o amenințare. Oamenii de știință au descoperit recent nouă tipuri de microplastice în inima umană. Microplasticele din mediile terestre și acvatice au fost bine studiate, dar cercetările asupra microplasticelor din aer sunt limitate, scrie Interesting Engineering.
Microplasticele din aer pot proveni din diverse surse, cum ar fi gropile de gunoi, îmbrăcăminte și ocean (prin aerosolizare). Studiile au arătat că microplasticele din aer pot călători pe distanțe lungi și pot contribui la poluarea globală în troposfera liberă, cel mai scăzut nivel al atmosferei Pământului.
De asemenea, microplasticele din aer ar putea avea un rol în formarea norilor, acționând ca particule care atrag vaporii de apă și cristalele de gheață, în special atunci când sunt transportate în aerul de mare altitudine și în atmosfera inferioară.
Cercetătorii au găsit microplastice în nori
Oamenii de știință japonezi au descoperit că microplasticele sunt prezente chiar și în nori
Nori de furtună se adună deasupra premierului Marii Britanii Rishi Sunak