Singurătatea are efecte negative asupra sănătății vârstnicilor
Singurătatea cu care se confruntă adesea persoanele în vârstă din societatea noastră are un efect negativ asupra sănătății lor fizice, potrivit cercetătorilor de la Amsterdam UMC și de la Universitatea din Glasgow.
Emiel Hoogendijk, epidemiolog la Amsterdam Public Health, a analizat rezultatele cercetărilor din peste 130 de studii și a constatat că singurătatea a dus la o creștere a fragilității fizice, care, la rândul său, crește riscul de rezultate negative pentru sănătate, cum ar fi depresia, căderile și declinul cognitiv.
Aceste rezultate sunt publicate în The Lancet Healthy Longevity.
Recent, și mai ales în timpul pandemiei COVID-19, s-a acordat o atenție sporită potențialelor efecte nocive ale singurătății și izolării sociale asupra sănătății persoanelor în vârstă.
Depresie și declin cognitiv
,,Am vrut să vedem cât de departe merg aceste efecte și am văzut că toate tipurile de funcționare socială redusă, cum ar fi singurătatea, izolarea socială și lipsa de sprijin social, au fost asociate cu declinul fizic la adulții în vârstă”, spune Hoogendijk.
Sub conducerea lui Peter Hanlon, cercetător clinic la Universitatea din Glasgow, împreună cu cercetători de la Amsterdam UMC, Canada, Australia și Suedia, cercetătorii au analizat relația dintre funcționarea socială și fragilitatea fizică la adulții în vârstă.
,,Fragilitatea se referă la o mulțime de forme diferite de deteriorare fizică, cum ar fi pierderea în greutate, reducerea vitezei de mers și scăderea forței musculare. Toate acestea pot avea apoi un efect”, spune Hanlon, potrivit EurekAlert.
Legătura dintre funcționarea socială și fragilitatea fizică
Cercetările anterioare au indicat deja că fragilitatea poate duce la o diminuare a contactelor sociale.
,,În unele cazuri, vulnerabilitatea fizică îi poate face pe oameni să piardă contacte sociale sau să devină mai singuri, de exemplu, pentru că devin mai puțin mobili”, spune Hoogendijk. Această cercetare arată că această relație poate fi, de asemenea, inversă, o scădere a contactelor sociale ducând la fragilitate.
Funcționarea socială deficitară poate avea efecte nocive asupra sănătății, iar anul trecut, ministrul sănătății din SUA a afirmat că singurătatea este la fel de dăunătoare ca și fumatul a 15 țigări pe zi.
,,Știm că persoanele cu sentimente de singurătate sau cu o lipsă de contacte sociale au un risc mai mare, printre altele, de depresie și de diverse boli cronice. De exemplu, lipsa contactelor sociale poate avea un efect direct asupra sistemului imunitar, dar poate avea și un efect indirect asupra sănătății, de exemplu printr-un stil de viață mai nesănătos. Dorim să facem mai multe cercetări în această privință în perioada următoare”, spune Hoogendijk.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Abuzul de alcool și singurătatea cresc riscul de demență precoce
Singurătatea, declarată de către OMS „o amenințare la adresa sănătății”
8 ore de singurătate pot fi la fel de epuizante pentru corp precum înfometarea