Reacția OMV Petrom la imaginile Greenpeace România: „Se derulează activități de mentenanță”
Reprezentanții OMV Petrom au reacționat după ce activiștii de la Greenpeace România au semnalat că există „un risc inerent pentru un dezastru ecologic” în Marea Neagră din cauza unei platforme degradate.
Într-un punct de vedere remis redacției DESCOPERĂ.ro, Ramona Zanfirescu, purtător de cuvânt pentru OMV Petrom, a transmis că „starea structurală a platformelor offshore trece printr-un proces ciclic de certificare legală de către entități independente”.
„Activitățile noastre se derulează cu respectarea tuturor normelor de siguranță și a standardelor din domeniu, sănătatea si siguranța fiind prioritatea noastră. Infrastructura și echipamentele sunt monitorizate continuu și se intervine în mod planificat sau ori de câte ori este nevoie. Starea structurală a platformelor offshore trece printr-un proces ciclic de certificare legală de către entități independente. Procesul este specific industriei și include evaluări, inginerie si planuri de remediere”, a continuat purtătorul de cuvânt OMV Petrom.
Ce au spus cei de la OMV Petrom despre platforma degradată din Marea Neagră?
„Doar în ultimii 4 ani, compania a investit 150 milioane de euro pentru modernizarea instalațiilor offshore si va continua acest program și în anii următori. Producția offshore reprezintă circa 24% din producția de gaze a OMV Petrom, iar compania face toate eforturile si investițiile necesare pentru a asigura siguranța și continuitatea operațiunilor”, a mai precizat Zanfirescu.
Cât despre situația semnalată de activiștii Greenpeace România, reprezentantul companiei a menționat că „aici se derulează inspecția periodică și activități de mentenanță” și că „se estimează ca lucrările aflate în curs vor fi finalizate în aprilie”.
„Ar putea reprezenta o amenințare”
În urma unor fotografii primite de la o sursă anonimă, Greenpeace România a anunțat printr-un comunicat că „platforma 7 a OMV Petrom din Marea Neagră prezintă un grad ridicat de coroziune și uzură”.
„Fotografiile indică faptul că straturile de protecție au fost corodate și afectează grosimea peretelui structurii. Grosimea pereților pilonilor și a chesoanelor (structuri de fundație în ape adânci) sunt proiectate pentru a rezista la sarcinile dinamice generate de valuri, curenți și greutatea platformei. Dacă grosimea pereților este compromisă de coroziune, structurile ar putea reprezenta o amenințare de dezintegrare a platformei, cu consecința unui risc inerent pentru un dezastru ecologic și pentru integritatea siguranței muncii”, a explicat Surya Jaikaran, analist în energie la Greenpeace International, potrivit aceluiași comunicat.
Greenpeace România a lansat și o petiție
Greenpeace România a transmis că a trimis sesizări și adrese către Autoritatea Competentă de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore (ACROPO), Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL), Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, Agenția pentru Protecția Mediului Constanța și Garda de Mediu Constanța, pentru a verifica la fața locului cum se conformează o astfel de platformă marină cu standardele de siguranță.
De asemenea, Greenpeace România a lansat o petiție pentru protejarea Mării Negre și a contestat în instanță PUZ-ul dedicat proiectului Neptun Deep la începutul lunii februarie 2024. Astfel, 76 de oameni de știință din Austria s-au alăturat eforturilor organizației de mediu și au cerut OMV oprirea proiectului Neptun Deep.
OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, fiind prezentă în sectoarele de Explorare și Producție, Rafinare și Marketing, Gaze Naturale și Electricitate.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Gigantul petrolier Exxon a prezis încălzirea globală „cu măiestrie” încă din anii 1970
Copacii se chinuie „să respire” și să stocheze CO2 pe măsură ce clima se încălzește