De ce ne este poftă de zahăr, sare și carbohidrați?
Știința explică de ce poftele ne sabotează planurile de a mânca. Tânjim, când încercăm să ne îmbunătățim dieta, după zahăr, sare și carbohidrați din patru motive comune.
Există patru motive comune, conform psypost.org:
Căderi de zahăr din sânge: Zahărul este o sursă importantă de energie, iar corpul nostru ne cere mai mult când nivelul scade.
Scăderi ale dopaminei și serotoninei: Consumul de alimente dulci și bogate în carbohidrați eliberează dopamină, creând o senzație plăcută. Serotonina, hormonul stării de bine, poate fi scăzută de dietele sărace în carbohidrați, ducând la pofte. În comparație cu bărbații, femeile au tendința de a pofti la mai multe alimente bogate în carbohidrați. Senzația de iritabilitate, oboseală, depresie sau pofta de carbohidrați fac parte din simptomele premenstruale și ar putea fi legate de nivelurile reduse de serotonină.
Hormonii de stres pot crește poftele
Deshidratare și dezechilibre electrolitice: Lipsa de lichide sau de sodiu ne poate face să poftim la sare.
Stresul și tulburările emoționale: Hormonii de stres pot crește pofta de alimente dulci și reconfortante. Un studiu realizat în 2001 pe 59 de femei la premenopauză supuse la stres a arătat că stresul a dus la un consum mai mare de calorii. Un studiu mai recent a constatat că stresul cronic, atunci când este asociat cu o dietă bogată în calorii, crește consumul de alimente și preferința pentru alimentele dulci.
Ce putem face pentru a reduce poftele?
– urma o dietă echilibrată, cu proteine, fibre și carbohidrați complecși
– gestiona stresul cu meditație, yoga și respirații profunde
– somn suficient: lipsa somnului poate perturba hormonii care reglează foamea.
– controlul porțiilor.