Conan Barbarul este un erou fictiv din reviste pulp-fiction, care a apărut și în numeroase filme și seriale în ultimii ani. Prima dată a apărut în revista „Povești ciudate”, fiind realizat de Robert E. Howard. Acțiunea din acest univers se petrece într-o altă lume ce poartă numele „Era Hyboriană”. Are loc după distrugerea Atlantidei și înainte de ridicarea marilor civilizații antice cunoscute.
Numeroși autori au publicat cărți despre Conan Barbarul în ultimele decenii, iar cele mai cunoscute personaje sunt următoarele:
În realizarea personajului Conan Barbarul, Howard s-a inspirat de la Genghis Khan și alte triburi similare. În plus, inspirația istorică este generată de descrierile mitologice făcute în „Odiseea” lui Homer. Alte surse de inspirație pe care Howard le-a avut sunt filosofiile lui Nietzsche.
Sursa: YouTube
Pornind de la scrierile lui Howard, și alți autori au dus povestea mai departe și au reinterpretat-o. Printre cei mai cunoscuți se află Poul Anderson, Leonard Carpenter, Lin Carter, L. Sprague de Camp, Roland J. Green, John C. Hocking, Robert Jordan, Sean A. Moore, Björn Nyberg, Andrew J. Offutt, Steve Perry, John Maddox Roberts, Harry Turtledove și Karl Edward Wagner.
De-a lungul timpului au fost create mai multe filme despre Conan Barbarul. Cel mai cunoscut a fost lansat în 1982, iar rolul principal i-a revenit lui Arnold Schwarzenegger. Producția a avut un buget de 20 de milioane de dolari, iar încasările au fost de până la 80 de milioane de dolari. Este un film adesea difuzat de televiziuni din toată lumea, chiar dacă au trecut mai bine de patru decenii de la lansare.
Regia a fost asigurată de John Milius, iar acțiunea are ca punct de pornire momentul în care Conan este luat sclav de răpitorii Vanir ai lui Thulsa Doom. Conan reușește să scape și pleacă apoi alături de Subotai și Valeria în căutarea unei prințese pe care Thulsa Doom o ținea captivă. Pentru a juca în acest film, Arnold Schwarzenegger s-a antrenat timp de 3 luni cu săbii mari, a făcut exerciții de cascadorie și a luat lecții de echitație. I-a prins din plin acest rol, deoarece a contribuit foarte mult la ascensiunea sa.
Sursa: YouTube
Tot acest film a pus bazele și unui joc de cazino online care îi poartă numele – Conan. Slotul a fost dezvoltat de compania NetEnt – celebră pentru sloturi precum Starburst, Divine Fortune, Twin Spin, Reel Rush sau alte pacanele cu șeptari.
În 1984 a apărut al doilea film al seriei, cu numele „Conan Distrugătorul”. Arnold a rămas în rolul principal, iar regia i-a aparținut lui Richard Fleischer. Totuși, recenziile nu au mai fost la fel de bune, iar încasările s-au ridicat la aproximativ 31 de milioane de dolari. Despre un posibil al treilea film în seria Conan au existat informații în ultimii ani, dar au rămas la nivel de zvonuri.
Sursa foto wallpaper: peakpx.com