Organizația Mondială a Sănătății se declară îngrijorată de răspândirea rapidă a rujeolei, cu peste 306.000 de cazuri raportate anul trecut în întreaga lume. Creșterea e de 79% față de 2022.
„Suntem extrem de îngrijorați”, a declarat Natasha Crowcroft, consilier tehnic al OMS pentru rujeolă și rubeolă, conform AFP.
Ea a subliniat însă că, de obicei, cazurile de rujeolă sunt subraportate dramatic și că numărul real este cu siguranță mult mai mare.
Pentru a obține cifre mai exacte, agenția de sănătate a ONU modelează cifrele în fiecare an, ultima sa estimare indicând că în 2022 au existat 9,2 milioane de cazuri și 136.216 decese cauzate de rujeolă.
O astfel de modelare nu a fost încă făcută pentru anul trecut, dar Crowcroft a subliniat că în 2022 s-a înregistrat deja un salt de 43% în ceea ce privește numărul de decese față de anul precedent.
Având în vedere numărul de cazuri în creștere galopantă, „am anticipa o creștere a deceselor și în 2023″, a declarat ea jurnaliștilor de la Geneva, prin legătură video de la Cairo.
Ea a avertizat că mai mult de jumătate din țările din întreaga lume sunt considerate ca fiind expuse unui risc ridicat de apariție a focarelor de rujeolă până la sfârșitul anului.
Și se estimează că aproximativ 142 de milioane de copii s-ar putea îmbolnăvi.
Rujeola este o boală extrem de contagioasă, cauzată de un virus care atacă în special copiii. Printre cele mai grave complicații se numără orbirea, umflarea creierului, diareea și infecțiile respiratorii severe.
O cauză majoră a cifrelor care cresc este „acoperirea de imunizare în regres”, a declarat Crowcroft.