Personalul de la un acvariu din Carolina de Nord, SUA a fost uimit după ce o pisică de mare a rămas gestantă, deși nu exista niciun mascul în acvariul ei.
Oamenii de știință au câteva teorii despre cum s-ar fi putut întâmpla acest lucru – iar una dintre ele implică un rechin mascul, adică o cu totul altă specie.
Laboratorul Aquarium and Shark Lab by Team Ecco din Hendersonville a fost inițial îngrijorat că aceasta avea cancer atunci când a început să se umfle.
Cu toate acestea, o ecografie a dezvăluit ulterior că excrescențele erau ouă, a scris directorul executiv al laboratorului într-o postare pe blog.
Directorul, April Smith, a declarat că o posibilă explicație a fost partenogeneza, un proces prin care o femelă poate produce un embrion pe cale asexuată fără ca un ovul să fie fertilizat cu spermă.
Ea a spus că acesta este un mecanism de supraviețuire care permite conservarea unei specii și se întâmplă de obicei în situații în care nu sunt prezenți masculi, cum ar fi într-o grădină zoologică sau într-un acvariu sau chiar într-o zonă izolată din adâncurile mării.
Cu toate acestea, oamenii de știință au dezvoltat o altă teorie atunci când au observat urme de mușcături pe aceasta. Ea își împărțise acvariul cu doi rechini masculi cu pete albe.
„Atunci am înțeles – rechinii mușcă pentru a se împerechea – s-a împerecheat unul dintre masculii noștri tineri cu ea?”, a scris Smith.
Ea a spus că cea mai recentă ecografie a arătat că aceasta era gestantă cu doi, posibil trei pui.
Ea a explicat că teoria lor va trebui să fie confirmată după naștere, cu excepția cazului în care au găsit mai întâi indicii vizuale despre o rasă mixtă.
Cele două specii sunt strâns înrudite din punct de vedere taxonomic, așa că, teoretic, este posibilă încrucișarea între ele, scrie ScienceAlert.
Rechinii de pe coasta Floridei se hrănesc cu drogurile aruncate în apă de traficanți
Rechinii-balenă încetinesc pentru a le permite cercetătorilor să îndepărteze paraziții
Rechinii-ciocan își țin respirația pentru a-și păstra temperatura în adâncul oceanului
„Cea mai mare pădure de ierburi marine din lume”, descoperită cu ajutorul rechinilor