Cele mai vulnerabile specii migratoare din lume se confruntă cu un risc tot mai mare de dispariție, avertizează un raport istoric al ONU.
De la turturele la broasca țestoasă verde, de la țiparul european la pinguinul african, speciile migratoare sunt marii exploratori ai regnului animal. Ele joacă un rol esențial în protejarea habitatelor Pământului prin transferul de nutrienți, polenizarea și menținerea pădurilor. Dar decenii de exploatare au lăsat ,,specii pe cale de dispariție”.
În urmă cu mai bine de 40 de ani, multe dintre națiunile lumii au semnat un acord pentru protejarea speciilor migratoare ale lumii, cunoscut sub numele de Convenția privind conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice (CMS).
Acum, a fost realizată o primă evaluare globală care analizează numărul și sănătatea acestor animale.
Din cele 1.189 de specii evaluate, cercetătorii au descoperit că una din cinci specii este amenințată cu dispariția. Pentru unele specii, situația este mult mai gravă – 97% dintre peștii înscriși pe lista convenției sunt în pericol.
„A existat o lipsă de atenție pentru speciile migratoare și, dacă nu reușim să schimbăm această situație, vom asista la extincție. Există specii care sunt deja la limită”, a explicat Amy Fraenkel, secretarul executiv al ONU pentru convenție, pentru BBC.
Concluzia covârșitoare a raportului este că declinul este cauzat de activitatea umană – vânătoarea și uciderea excesivă a animalelor, distrugerea habitatelor, schimbările climatice și extinderea orașelor și a localităților, care determină poluarea fonică și luminoasă.
„Speciile migratoare se confruntă cu un cocktail de amenințări, deoarece se deplasează prin diferite habitate”, a explicat Dr. Rob Cooke, un modelator ecologic de la Centrul britanic pentru ecologie și hidrologie.
Doamna Fraenkel a declarat că, deși țările au semnat convenția în urmă cu patru decenii, „este clar că unele dintre aceste constatări arată că există o ucidere ilegală și o lipsă de respectare a legii”.
Ea a spus că s-au depus multe eforturi pentru a preveni comerțul ilegal cu animale, dar s-a acordat mai puțină atenție animalelor care sunt ucise pentru sport, agrement și hrană și care nu sunt niciodată comercializate.
Se estimează că între 11 și 36 de milioane de păsări sunt ucise sau capturate ilegal în fiecare an în regiunea mediteraneană, iar alte câteva milioane sunt ucise sau capturate ilegal în Peninsula Arabică, Iran și Irak.
Kelly Malsch, autorul principal al raportului și șef al Programului pentru specii al UNEP-WCMC, a declarat că tocmai natura migrației face dificilă protejarea acestor animale. Unele, cum ar fi fluturele monarh, vor parcurge mii de kilometri peste o duzină de granițe de țară.
Unele specii și-au văzut populațiile crescând datorită eforturilor de conservare.
Populația de balene cu cocoașă din Atlanticul de Sud număra doar 450 de exemplare la mijlocul anilor 1950, după ce a fost vânată pe scară largă. În urma introducerii măsurilor de protecție, în prezent se estimează că există peste 25.000 de exemplare.
Sute de mii de păsări migratoare au fost găsite moarte în New Mexico, SUA
Iată cum schimbările climatice influențează migrația păsărilor