Creierul unui porc a fost ținut în viață, timp de 5 ore, în afara corpului
Creierul unui porc a fost ținut în viață în afara corpului său timp de cinci ore cu ajutorul unui nou sistem dezvoltat de oamenii de știință de la UT Southwestern Medical Center.
Sistemul nou dezvoltat permite izolarea creierului de restul corpului cu ajutorul unei pompe artificiale super-inteligente care se ocupă de alimentarea cu sânge.
Pentru a imita circulația reală, aparatul poate modifica subtil compoziția sângelui și îi poate ajusta fluxul în funcție de o serie de variabile, inclusiv tensiunea arterială, volumul, temperatura, oxigenarea și nutrienții. Acest lucru este posibil printr-un algoritm computerizat care ține evidența tensiunii arteriale, a fluxului, a pulsatilității și a altor factori.
În cadrul studiului, sistemul a fost testat pe creierul unor porci domestici de fermă. Odată conectați la dispozitiv, activitatea cerebrală a fost monitorizată cu ajutorul electrocorticografiei continue și a înregistrărilor cu electrozi de adâncime a creierului.
Aparatul poate modifica subtil compoziția sângelui
Potrivit cercetătorilor, nu s-a înregistrat nicio schimbare sau aproape nicio schimbare în activitatea cerebrală și în alte măsurători timp de până la cinci ore de când creierul a fost izolat de restul corpului animalului.
„Această metodă inedită permite o cercetare care se concentrează asupra creierului independent de corp, permițându-ne să răspundem la întrebări fiziologice într-un mod care nu a mai fost realizat până acum”, a declarat într-un comunicat Dr. Juan Pascual, autorul studiului și profesor de neurologie, pediatrie și fiziologie la UT Southwestern.
Oamenii de știință din spatele dispozitivului susțin că acesta ar putea permite cercetătorilor să înțeleagă modul în care funcționează anumite aspecte ale creierului, independent de influența organismului, scrie IFLScience.
Aceștia au folosit deja sistemul lor pentru a afla despre efectele pe care le are nivelul scăzut de zahăr din sânge asupra creierului.
Nu este prima încercare de a izola creierele de corpuri
Acest lucru poate fi adesea dificil de studiat în modelele animale tipice, deoarece organismul poate compensa parțial nivelul scăzut de zahăr din sânge prin modificarea metabolismului, ceea ce modifică creierul. Fără organism, nu poate apărea o astfel de problemă.
Cercetătorii sunt, de asemenea, interesați de utilizarea acestui dispozitiv ca sistem de bypass cardiopulmonar, „mașinărie inimă-plămân” care menține circulația sângelui în timpul operațiilor cardiace și al transplanturilor. Dr. Pascual a declarat că acest dispozitiv a fost brevetat pentru a-i testa eficiența pentru această sarcină.
Această echipă de cercetători nu este prima care se joacă cu ideea de a izola creierele de corpuri. Alți oameni de știință au izolat anterior capul unui câine și al unei maimuțe.
Studiul este publicat în revista Scientific Reports.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Cântatul la un instrument a fost asociat cu o mai bună sănătate a creierului
Dorința lasă urme chimice în creier, iar cercetătorii le-au găsit
Fumatul are un efect îngrijorător asupra creierului, au descoperit oamenii de știință